Çin'den Batılı şirketlere "Sincan" uyarısı

Sincan bölgesindeki yönetimin sözcüsü Xu Guixiang, "Bir şirketin ekonomik davranışını politize etmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Çinli yetkililer, İsveçli H&M ve diğer yabancı şirketlerin siyasi meseleler hakkında aceleci eylemlerde ve adımlarda bulunmamaları konusunda uyarı yaptı.

Çin'in bu uyarısı, bazı şirketlerin Çin'in Sincan özerk bölgesindeki işçilerin zorla çalıştırıldığı kamplarla ilgili kaygılarını dile getirmeleri ve buna tepki olarak Çin'de bu şirketlere karşı başlatılan boykotu izledi.

H&M, Burberry, Nike, Adidas ve Batılı diğer bazı şirketler, Sincan özerk bölgesinden pamuk tedarik etmeyi keseceklerini açıklamalarının ardından geçen hafta boyunca Çinli tüketicilerin boykotuna hedef olmuşlardı.

ABD ve Batılı diğer hükümetler, Çin'in batısında Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan özerk bölgesinde yapılan insan hakları ihlallerine karşı Çin yönetimine olan baskıyı arttırıyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sincan bölgesindeki yönetimin sözcüsü Xu Guixiang, "Bir şirketin ekonomik davranışını politize etmemesinin gerektiğini düşünüyorum... Bu kararda aceleci davranıp yaptırımlara dahil olmak mantıklı değil. Bu davranış, bir taşı kaldırıp bunu ayaklarınızın üzerine atmaya benziyor" dedi.

Çinli sosyal medya kullanıcıları, H&M'in Sincan'dan pamuk tedarik etmeyi keseceğiyle ilgili 2020 yılında yaptığı açıklamayı geçen hafta sosyal medya platformlarında paylaşmaya başlamışlardı.

H&M, o dönem yaptığı açıklamada Sincan'dan pamuk tedariğini kesme kararının bu bölgede güvenilir ve detaylı araştırma yapma zorluklarından ve bölgedeki insanların zorla çalıştırıldıklarına dair medyanın ve insan hakları gruplarının yaptıkları açıklamalardan kaynaklandığını duyurmuştu.

 

 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU