New York'ta esrar kullanma yasağı kalkıyor

Yeni yasaya göre New York eyaleti, esrar sektöründe yetiştiriciliğe katılımı teşvik edecek. Azınlıklara ve hizmet engelli gazilere öncelik tanınacak

Fotoğraf: Reuters

New York’ta keyif amacıyla esrar kullanımı, satışı ve yetiştirilmesi Cumartesi akşam geç saatlerde eyalet meclisinde üzerinde uzlaşılan yeni yasayla kaldırılıyor.

New York Valisi Andrew Cuomo, New York Senato Çoğunluk Lideri Andrea Stewart-Cousins ve Meclis Başkanı Carl Heastie yaptıkları ortak açıklamada, yetişkinlerin keyif amacıyla esrar kullanımının suç olmaktan çıkartıldığını açıkladı. New York Eyaleti resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, eyalette esrar yasağının tamamen kaldırıldığı kaydedildi, uzlaşılan yasanın nasıl işleyeceğiyle ilgili bilgiler verildi.

New York Eyalet Meclisinde, esrar yasağının kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar yıllardır devam ediyordu. Birçok kez meclise gelen yasakların kaldırılması konusunda şimdiye kadar herhangi bir uzlaşı sağlanamamıştı.

21 yaşının üstündekiler yüzde 13 vergi ödeyerek satın alabilecek

ABD’de, keyif amaçlı esrar kullanımını serbest bırakan eyalet sayısı New York’un aldığı son kararla 15’e çıktı. Uzlaşılan yasaya göre, 21 yaşın üstündeki New Yorklular, esrar satın alıp, keyif amacıyla kullanabilecekler. esrar satışı yasal izin alan perakende dükkanlarında satılabileceği gibi yüzde 13 vergi ödeyen herkes, beyanda bulunmak şartıyla evlerinde de yetiştirebilecek.

Esrar satışlarından, New York eyaleti yüzde 13 vergi tahsil edecek. New York’un, esrar satışlarından her yıl 350 milyon dolar gelir elde edeceği belirtildi. Yasallaşan esrar sektöründe yaklaşık 30 ila 60 bin arasında yeni istihdam yaratılacağı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vali Cuomo: Nesillerdir insanlar haksız bir şekilde cezalandırıldı

Voice of Amerika'da yer alan habere göre; New York Valisi Cuomo yaptığı açıklamada, uzlaşılan yasa tasarısını derhal imzalayacağını belirterek, "Nesillerdir, pek çok New Yorklu yetişkin tarafından kullanılan ve satışı yapılan esrar yüzünden insanlar haksız bir şekilde cezalandırıldı, keyfi olarak tutuklandı. esrar kullanan ve satanlar en sert şekilde cezalandırıldı. Bu kişilere asgari cezalar verilerek hapsedildi. Yıllardır süren bu durum artık sona eriyor. Yetişkinlerin esrar kullanımını yasallaştırmak istihdam sağlayacak ve ekonomiye fayda getirecek. Geçmişte haksız bir şekilde cezalandırılanlara af getirilecek” dedi.

Esrar üretimine eyalet teşvik verecek

‘New York Eyaleti Kenevir-Esrar Yönetmeliği’ne göre, vali kurulacak komisyona üç üye, eyalet meclisi de iki üye atayacak. Bağımsız olarak görev yapacak bu komisyon eyalet genelinde gerekli düzenlemeleri yapacak, perakende satışı düzenleyecek, gerekli izinleri verecek.

New York eyaleti, esrar sektöründe yetiştiriciliğe katılımı teşvik edecek. Azınlıklara ve hizmet engelli gazilere öncelik tanınacak. Daha önceki yıllarda, esrar kullanmak ve satma suçuyla cezalandırılanların sicillerinde eski yasalara göre işledikleri suç sicillerinden silinecek.

Esrar kullanımının yasal olduğu ülkeler

Kanada, Uruguay, Hollanda, Zimbabve, Güney Afrika ve Portekiz’de ‘eğlence amaçlı’ esrar kullanımı yasal hale getirildi. Ayrıca ABD’nin Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Maine, Massachusetts, Nevada ve California eyaletlerinde eğlence ve tıbbi amaçlı esrar kullanımını serbest.

Esrarın tıbbi kullanımını yasallaştıran ülkeler arasında ise  Avustralya, Kanada, Şili, Kolombiya, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Hollanda, Peru, Polonya, Sri Lanka, Türkiye ve Birleşik Krallık gibi ülkeler yer alıyor.

 

 

 

 

VOA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU