İYİ Partililer önlük giyip “Andımız”ı okudu

İYİ Parti Kastamonu İl Başkanlığı videosunu paylaştı

İYİ Partililer Danıştay'ın Öğrenci Andı'nın okutulması yönündeki kararı iptal etmesine tepki göstererek Kastamonu Nasrullah Meydanı'nda "Andımız"ı okudu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Parti Kastamonu İl Başkanlığı'nın geçen günlerde paylaştığı videoada protestoya İYİ Parti Kastamonu İl Başkanı Mehmet Çıvgın ile partililerin katıldığı görülüyor. Hep bir ağızdan okunan "Andımız"a çevredeki bazı vatandaşlar da eşlik ediyor. 

Öğrenci Andı nasıl kaldırıldı?

2013: Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül 2013'te açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" sonrası, 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen, birkaç gün sonra yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

2018: Türk Eğitim-Sen'in açtığı davada ilk karar beş yıl sonra çıktı. Danıştay 8. Dairesi'nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, and metninde "Anayasa'da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu" gibi gerekçelerle, oy çokluğuyla düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasının önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kararı o günlerde, "Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuza devam ediyoruz" sözleriyle eleştirmişti.

2021: Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, geçen haftalarda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karara tepki gösterdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU