Yeni anket: AB üyeliğinin cepte olması durumunda İskoçların yüzde 53'ü Birleşik Krallık'tan ayrılmak istiyor

Anket uzmanı Sir John Curtice, Salmond tartışmasının bağımsızlığa verilen destekte "pek fazla fark yaratmadığını" söylüyor

İskoçların büyük bölümü, 2016'daki referandumda AB'de kalma yönünde oy kullanmıştı (Reuters)

Düzenlenen bir anket, Avrupa Birliği'ne yeniden giriş garanti edilirse İskoçların yarısından biraz fazlasının Birleşik Krallık'tan (BK) ayrılmayı tercih edeceğini gösterdi.

Press and Journal (P&J) için yapılan ankete göre, İskoçya'nın bağımsız olması gerekip gerekmediği sorulduğunda seçmenlerin yüzde 53'ü böyle bir düzenlemeyi destekleyeceklerini söylerken seçmenlerin yüzde 51'i "hayır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İskoçya'nın bağımsızlığını kazanması halinde AB'ye yeniden katılıp katılamayacağı ve bunun nasıl gerçekleşeceği belli değil. Eski AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, geçen yıl bloğun İskoçya'nın birliğe yeniden katılması konusunda "empati" duyduğunu söylemişti.

Anket, İskoçya'daki İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti'nin mayısta gerçekleşecek ve İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) çoğunluğu kazanmasının beklendiği Holyrood seçimleri (İskoçya Parlamentosu -ç.n.) için kampanyalarını başlattığı dönemde gerçekleşti.

2 binden fazla İskoçla konuşulan Survation anketi, ülkenin Başbakanı Nicola Sturgeon ve selefi Alex Salmond'un, eski başbakan hakkındaki cinsel taciz şikayetleriyle ilgili soruşturmada ifade vermesinin ardından, 11-18 Mart tarihleri arasında düzenlendi.

Anket uzmanı Sir John Curtice, Salmond tartışmasının oy verme planlarında çok az etkili olduğunu, bağımsızlığa ve birliğe verilen desteğin "tam olarak yarı yarıya" olduğunu belirtti.

P&J'ye konuşan Curtice şunları söyledi:

Şu anda tüm anketler kabaca 50/50 civarında ve tüm bu tartışmanın çok büyük bir fark yaratmadığına dair artan kanıtlar var.

Birleşik Krallık'a verilen destek ülkenin tam olarak yarısına denk ve bu şubattan beri böyle.

Geçen yıla göre açıkça daha düşük fakat son haftalarda kayda değer bir hareket olmadı.

Curtice, “AB'de kalma yönünde oy verenler arasında bağımsızlığa verilen destek standart sorudaki yüzde 54'e nazaran yüzde 59'a çıkıyor, ayrılma yönünde oy veren seçmenlerdeyse temelde bir oynama yok. Dolayısıyla bu, temelde ağırlıklı olarak AB'de kalmayı destekleyen seçmenleri çekiyor ki zaten durum böyle, bağımsızlığa verilen destek büyük oranda insanların 2016'da AB'de kalma yönünde mi yoksa AB'den ayrılma yönünde mi oy verdiğine göre belirleniyor" diye ekledi.

İskoçya, 2014 referandumunda yüzde 85 katılımla yüzde 45'e karşı yüzde 55'lik oy oranıyla bağımsızlığa hayır demişti.

2016 AB referandumunda İskoçya, yüzde 67'lik bir katılımla yüzde 38'e karşı yüzde 62'lik önemli bir çoğunlukla kalma yönünde oy vermişti.

Perşembe günü partisinin seçim kampanyasını başlatan İskoç İşçi Partisi lideri Anas Sarwar, bağımsızlık üzerine ikinci bir referandum tartışmasına fazla önem vermemeye çalıştı.

Başbakanı Glasgow Southside'daki koltuğundan indirmeyi uman Sarwar, seçim kampanyasında koronavirüs kurtarma planlarını "en öne ve merkeze" koyacağı sözünü verdi.

Bu arada İskoçyalı Muhafazakar lider Douglas Ross, partisinin kampanyasını başlatırken BK yanlısı seçmenleri "Birlikte Daha İyiyiz ruhunu yeniden keşfetmeye" çağırdı.

Aberdeen'da yaptığı bir konuşmada Ross, yeni bir bağımsızlık referandumuna karşı olan seçmenleri siyasi bağlılıkları ne olursa olsun partisini desteklemeye çağırdı ve Muhafazakarların SNP'nin çoğunluğu kazanmasını durdurabilecek tek parti olduğunu söyledi.

SNP çarşamba gecesi Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) çalışanlarına yüzde 4 maaş zammı taahhüt etmişti. Perşembe günüyse partinin lideri Sturgeon, yeni bir referandum düzenleme sözü vermişti.

Press Association'dan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU