Perinçek’ten AK Parti kongresine eleştiri: Karnaval gibiydi; bir kongre adabı, terbiyesi, disiplini yok

"Cumhurbaşkanını dinlemeyen, şarkı söyleyen bir kongre...

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, kendi partisi dışındaki partilerin kongrelerinin karnaval gibi geçtiğini iddia etti. AK Parti’nin hafta ortasında düzenlenen 7. olağan kongresini değerlendiren Perinçek, “Cumhurbaşkanını dinlemeyen, şarkı söyleyen bir kongre. Bir kongre adabı yok, bir kongre terbiyesi yok, bir kongre disiplini yok” eleştirisini gündeme getirdi.

Haber Global’de yayınlanan “Mesele” programına katılan Perinçek, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’ni değerlendirdi.

“Karnavallarda manifesto olmaz”

Türkiye’de 1980’den sonra parti kongrelerinin kongre olmaktan çıkıp karnavallara dönüştüğünü ileri süren Perinçek, şunları söyledi:

Bizim eski geleneksel, Atatürk zamanının ve daha sonra 1950’lerin 60’ların parti kongreleri olur, delegeler katılır, atışmalar olur, sunuşlar yapılır, programlar açıklanır. Şimdi bakıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi kongreleri de öyle diğer partilerin kongreleri de öyle. Vatan Partisi dışındaki bütün kongreler karnaval şeklinde oluyor. Karnavallarda da manifesto olmaz. Karnavallarda daha çok popülist, halkı okşayan, hakikaten benim de çok dikkatimi çekti; işte Adana, Ardahan’dan başlayıp Zonguldak’a kadar herkesi… Kongrelerde 30 dakika bunlar olmaz yani.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Popülist bir konuşma mı dinledik?” sorusu üzerine, “Türkiye’nin Atlantik sisteminden kopup Avrasya’ya yerleştiği, ikinci İstiklâl Savaşı’nı verdiği, üretim ekonomisine geçmenin sancılarını yaşadığı, önünde büyük sorunların olduğu, bütün sorunların ancak devrimle çözülecek noktaya geldiği, 2014’ten beri sorunlarını silahla çözdüğü bir süreç yaşadığını” söyledi.

“Şov yapılıyor ve olay bitiyor”

Perinçek, şöyle devam etti:

Yani bu süreçle ilgili kapsamlı, derinliğine bir tahlil… Kongrelerden bu beklenir. Yaşadığımız sürecin bir tahlili yapılır, öndeki görevler konulur, bu görevlere ilişkin çözümler açıklanır. Manifesto, yani bildiri diyelim, Türkçede bildirge, bir bildirgede bir nevi program açıklanır; çünkü parti kongreleri ikide bir olmuyor. Parti kongreleri, diyelim her partinin tüzüğüne göre 2 senede, 3 senede bir oluyor ve o kongrelerde de nedir? Hele bir hükümet partisi, iktidar partisi, gerçi ‘hükümet’ lafı da kalktı Türkiye’de, ‘kabine’ diye Anayasa’da olmayan bir şeyler konuşulmağa başlandı, hele hükümet partilerinin Türkiye’ye hakikaten önümüzdeki sorunları ortaya koyması, süreci analiz etmesi ve çözümleri açıklaması gerekirdi. Bunları görmüyoruz. Daha çok şov diyebileceğimiz kongreler oluyor. Delegeler tribünlere sürülüyor. Sloganlar, vesaire, heyecanlar falan… Yani kongrelerde bunların olmaması lâzım. Ağırbaşlılık, soğukkanlılık, ciddiyet, program, fikir, bu yönde tartışmalar… Bu kongrelerde bakıyoruz, genel başkanlar konuşuyor ve bitiyor. Şov yapılıyor ve olay bitiyor. O bakımdan AK Parti’nin bu kongresi, hem Türkiye’nin içinde yaşadığı sorunlara yakışan bir kongre olmadı hem de hükümet partisine yakışan bir kongre olmadı. Onu çok açık görelim. Yani daha çok karnavala benzeyen (bir kongre oldu.)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kongrede yeni anayasa çalışmalarına da değindiğine işaret eden Perinçek, anayasaların devrimlerden sonra “kurucu hukuk” olarak hazırlandığını ancak Erdoğan’ın anayasanın temellerini açıklamadan topu diğer siyasî partilere attığını anlattı.

“Erdoğan’ı bile dinlemiyor, millet şarkı söylüyor”

İzleyicilerin Tayyip Erdoğan’ı bile dinlemediğini ileri süren Perinçek, “Bakın Sayın Tayyip Erdoğan’ı bile dinlemiyor, millet şarkı söylüyor. Olur mu öyle kongre? Cumhurbaşkanını dinlemeyen, şarkı söyleyen bir kongre. Bir kongre adabı yok, bir kongre terbiyesi yok, bir kongre disiplini yok” dedi.

Doğu Perinçek, örnek olması gereken bir hükümet partisinin, kongrede koronavirüs salgını için belirlenen tedbirlere uymamasını da eleştirdi. Perinçek, bu durumda vatandaşların “Maske-Mesafe-Temizlik” kuralına uymalarının nasıl beklenebileceğini sordu.

 

Haber Global, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU