Kılıçdaroğlu’ndan Şentop’a "Montrö" yanıtı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği gibi Montrö Sözleşmesi’nden de çekilmeye yetkisi olduğu yönündeki açıklamaya yanıt verdi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de yayınlanan Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin 2023'den önce seçime gitmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Devlet böyle mi yönetilir? Seçime gitmek zorundalar. Halkın hali ortada. Bunlar Türkiye'yi artık yönetemezler. Seçim sonbaharda olabilir." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katıldığı bir yayında söylediği, “Cumhurbaşkanı isterse Montrö Sözleşmesi’nden de çekilebilir. Buna yetkisi var” şeklindeki sözlerine de yanıt verdi.

AK Parti kongreleri

AK Parti’nin 24 Mart’ta yapılan 7. Olağan Kongresi’nde ortaya çıkan görüntü için “Bu görüntü nedir? Sokaktaki, kahvedeki, arabadaki insana ceza kestiler. 3 ay içinde 254 bin kişiye ceza kesilmiş. Şu görüntülere bakın. Bu iktidar güven vermeyen iktidar. Halka söylediğine bakın, kendi yaptığına bakın. Bu iktidar nasıl bir iktidar? Vatandaş görüyor bunu. Şikayet ediyor. Halkın desteğiyle iktidara geleceğiz ve ilk bir hafta içinde faiziyle beraber ceza kesilen 254 bin kişinin parasını iade edeceğiz” dedi.

“Biz böyle bir kurultay yapmadık, insanımıza saygı duyduk”

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın kongrede ortaya çıkan görüntüler hakkında “Yatay çekim olduğunu için öyle görünüyor” şeklindeki sözlerinin gerçeği yanıstmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sağlık Bakanı tweetler atıyor, mesajlar veriyor, kalabalık yerlerde durmayın diyor. Bu yatay çekim falan değil. Normal bir çekim. Biz böyle bir kurultay yapmadık, insanımıza saygı duyduk. Sadece delegeler geldi, gazeteciler için ayrı salonlar yarattık. Sağlık konusunda ne gerekiyorsa onları yaptık. İnsana değer vermiyorlar. Hiç olamazsa kendi delegelerine duysaydın keşke. Umarım buradaki herkes aşılanmıştır. Bu tabloyla Türkiye'nin tamamını kırmızıya dönüştürecekler” diye konuştu.

CHPsağa kaydı eleştirilerine yanıt: Bunların tamamı asparagas

CHP İktidar Hareketi Kurucu Başkanı Rufay Karahan ve beraberindeki heyetin hazırladığı ve "İttifaklar yapılırken 'CHP sol düşünceden uzaklaşıyor, sağa kayıyor' algısı yaratılmamalı ve parti tabanındaki ideolojik düşüncelerin dengeleri korunmalıdır" şeklinde uyarılarda bulunan raporla ilgili değerlendirmesi sorulan CHP lideri, “Parti adı üstünde Cumhuriyet Halk Partisi, benim değil halkın partisi. Yok sağa kaydı yok sola kaydı bunların tamamı asparagas. Cumhuriyet Halk Partisi, geniş kitlelere açılıp bütün sosyal kimliklerle ilişki kurduğu anda rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. 21. yüzyılın Türkiye'si 18. yüzyılın kavramlarıyla yönetilemez. Türkiye Cumhuriyeti'nde 21. yüzyılın sorunlarını çözmek için yeni kavramlar bulmak zorundayız. 21. yüzyılın temel kavramı demokrasidir, sağ sol kavramları yok burada. Biz demokrasiyi savunuyoruz, birileri de otoriter meseleleri” diye konuştu.

“450 milyon dolar el değiştirdi”

Merkez Bankası’nda görev değişimi sırasında kurlarda yaşanan dalgalanmayı birilerini fırsata çevirdiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “En büyük voliyi vuranlar dolarcılar ve tefeciler. Faiz yükseliyor bunlar kazanıyor, dolar bunlar kazanıyor. Bu işin mağdurları esnaf, köylü, işçi. Naci Ağbal görevden alındı. 450 milyon dolar el değiştirdi. Aradaki milyonları kim vurdu? Açıklıyorlar mı, açıklamıyorlar. Bu para kimin parası? 128 milyar dolar da aynı şekilde satıldı. Merkez Bankası parayı satarken ihale açıyor. Yayınlama yapıyor. Şu kadar doları sattım diyor. 128 milyar doları kime sattı, kaçtan sattı? Yayınlamıyorlar. Doğrudan doğruya birilerine kaynak aktarılıyor” dedi. 

“O bakanlara da suç bulmamak lazım”

Kulislerde konuşulan kabine değişikliği iddiaları hakkındaki görüşü sorulan Kılıçdaroğlu, “Tek adam hükümeti var. Kabine dediğiniz o zaten. O kişi nasıl talimat veriliyorsa gereği yerine getiriliyor. O bakanlara da suç bulmamak lazım. Ne yaparlarsa yapsınlar, hiç kimse bunların kongreleriyle ilgilenmedi. Bu bakanların bir işlevi var mı? Bunlar bakan değil, bunlar seçimle gelmiş insanlar değil, atanan devlet memuru bunlar” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Sonbaharda seçim olabilir”

Erken seçim konusundaki çağrısını tekrarlayan CHP lideri, “Seçim sonbaharda olabilir. Yürütemiyorlar. Ne alırsanız alın dolarla. Yerli ve milliyiz diyorlar, neresi yerli ve milli? Devlet böyle mi yönetilir? Seçime gitmek zorundalar. Halkın hali ortada. Bunlar Türkiye'yi artık yönetemezler. Bütün dünyayla kavgalılar. Rusya geldi askerlerimizi şehit etti. Rusya'yı kınayacağımıza Putin'in kapısında beklediler. Sandığı koysunlar. Sandık koymaktan korkuyorlar” dedi.

“Bahçeli’nin hoşuna gitsin diye”

Abdülkadir Selvi’nin “Kılıçdaroğlu, HDP’ye dokundurmaz” başlıklı yazısını sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Muhalefet muhalefetle niye uğraşsın? HDP ayrı parti biz ayrı partiyiz. Yanlışı olursa söyleriz. Onlar istiyorlar ki biz muhalefet olarak birbirimize girelim” dedi.

Kapatma davası hakkında, “Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Diğer partilerin de kapatılmasını istemeyiz. Zorla partiyi kapatmak istiyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, davanın “Bahçeli'nin hoşuna gitsin diye” açıldığını savunarak, “Bahçeli teslim almış bunları” diye konuştu.

“Yüzde 1-2 oy alabilir miyiz diye”

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bunlar kadına karşı şiddeti savunuyorlar. Belli çevrelerden nasıl 1-2 puan oy alabilirim hesabıyla yapılmış bir harekettir bu. Sen ne yaparsan yap, senin yolun göründü. 19 yıldır devleti yönetiyorsun, 10 milyonu aşkın işsiz yaratıyorsun. İstanbul Sözleşmesi'nin hangi maddesinden rahatsız olmuş? Neyinden rahatsız olmuş? Biz kadın şiddet görmesin istiyoruz, kadın ikinci sınıf olmasın istiyoruz” dedi.

Şentop’un sözlerine tepki

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmesinin anayasaya aykırı olduğu yönündeki eleştirilere yanıt veren TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, “Cumhurbaşkanı’nın buna yetkisi var. İsterse Montrö Sözleşmesi’nden de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden de çekilebilir” şeklindeki açıklamaları Kemal Kılıçdaroğlu’na soruldu.

“Erdoğan koltuğunu koruma peşinde. İsterse Türkiye'de yangın çıksın. Hiçbiri umurunda değil” diyen Kılıçdaroğlu, “Bir gece kararıyla Montrö'den, Lozan'dan çıktık diyebilir ama buna yetkisi yok. Meclis iradesine kimse ipotek koyamaz. Bu yapılan işlem yok hükmündedir” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop için “aracı kişi” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu,  “TBMM'nin fiili olarak başkanı değildir. Erdoğan'ın talimatlarına göre seçilmiş bir kişidir. Erdoğan’ın taleplerini Meclis’e iletmekle görevli. Kendisi vesayet altındadır” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, program esnasında eski Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in sosyal medya üzerinden yaptığı, “Acaba Kılıçdaroğlu Montrö konusunda ne yapmayı düşünüyor?” şeklindeki yorumunun okunması üzerine peş peşe birkaç kez “Yapamazlar efendim, yapamazlar” dedi.

“Gençler tabloyu görüyor”

Y ve Z kuşağının yüzde 75’inin iktidara oy vermeyeceği yönündeki araştırma sonucunu da değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Gençler bu tabloyu görüyor. Yüzde 100'e yakınlığın oy vermemesi lazım. Nefes alamıyor gençler. Tweet attığı zaman hapse girer miyim, girmez miyim diye düşünüyorlar. Üniversiteyi bitiriyorlar çoğu işsiz. 6 milyon 300 bin genç Türkiye'nin 2023'de kaderini belirleyecek. Çünkü ilk kez demokrasi için oy kullanacaklar” diye konuştu.

 

Independent Türkçe, FOX TV

DAHA FAZLA HABER OKU