"Her sene teknik direktör değiştirerek başarılı olunmaz" diyen Ali Koç, altıncı hocayı göreve getirdi

3 Haziran 2018'de Fenerbahçe Başkanlığı'na seçilen ve "Her sene teknik direktör değiştirilerek başarılı olunmaz" diyen Ali Koç, görev süresi boyunca 6. teknik direktörüyle yola devam edecek. Koç'un ilk sezonunda Fenerbahçe 6., geçen sezon da 7. oldu

Emre Belözoğlu - Erol Bulut - Ali Koç / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'de teknik direktör kıyımı sürüyor. 

Sarı-lacivertliler, sezon başında anlaştığı Erol Bulut ile yollarını ayırmasının ardından sportif direktör Emre Belözoğlu'nun teknik direktörlük görevine getirileceğini duyurdu. 

 

 

Fenerbahçe'de 3 Haziran 2018'de başkanlığa seçilen ve "Her sene teknik direktör değiştirilerek başarılı olunmaz" diyen Ali Koç, görev süresi boyunca 6 farklı isimle çalışmış olacak.

Ali Koç'un başkanlıktaki ilk sezonunda Süper Lig'i 6. sırada bitiren Fenerbahçe, geçen sezonu ise yedinci sırada tamamladı.

2020-21 sezonuna Erol Bulut yönetiminde başlayan Fenerbahçe, 31 haftası geride kalan ligde topladığı 59 puanla üçüncü sırada yer alıyor.

En uzun Yanal görevde kaldı

Ali Koç'un başkanlığındaki Fenerbahçe'de Phillip Cocu, Erwin Koeman, Ersun Yanal, Tahir Karapınar ve Erol Bulut teknik direktörlük görevini yürüttü.

2018-19 sezonuna Cocu ile başlayan sarı-lacivertliler, Hollandalı çalıştırıcı yönetiminde çıktığı 15 resmi maçta 3 galibiyet, 5 beraberlik ve 7 mağlubiyet yaşadı. 

Cocu'nun ayrılığının ardından takımın başına getirilen Erwin Koeman'ın görev süresi ise görev süresi uzun soluklu olmadı.

Söz konusu süreçte İstanbul temsilcisinin başında 9 resmi maçta görev alan Koeman, 3'er galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet gördü.

 

Ersun Yanal-AA-1.jpg
Ersun Yanal / Fotoğraf: AA

 

Koç'un başkanlık döneminin en uzun soluklu serüveni ise 446 gün görevde kalan Ersun Yanal ile oldu.

Yanal'ın kulübede yer aldığı 54 müsabakanın 27'sini galibiyetle tamamlayan Fenerbahçe, 14 kez rakiplerine yenildi. 13 müsabakada ise eşitlik bozulmadı. 

Alınan kötü sonuçlar ve şampiyonluk yarışının uzağında kalan Fenerbahçe'de Yanal sonrası büyük boşluk yaşandı.

Sarı-lacivertli ekip, iki maçta antrenör Zeki Murat Göle yönetiminde mücadele ettikten sonra takımın başına sezon sonuna kadar Tahir Karapınar getirildi.

Karapınar yönetiminde sezonu tamamlayan Fenerbahçe, 4'er galibiyet ile mağlubiyet ve 1 kez de berabere kaldı.

 

Erol Bulut2
Erol Bulut yönetimindeki Fenerbahçe, Türkiye Kupası'nda çeyrek final turunda Medipol Başakşehir'e elendi / Fotoğraf: AA

 

Erol Bulut da çare olmadı

Fenerbahçe'de Ali Koç'un görev süresinin ikinci sezonunda ligin 7 sırada bitirilmesinin ardından yeni sezonda tüm kulvarlarda şampiyonluk parolasıyla yola çıkıldı.

Takımın efsaneleri arasında gösterilen Emre Belözoğlu'nun sportif direktör olmasının ardından Alanyaspor'daki başarılı performansı dikkate alınan Erol Bulut, Fenerbahçe'de göreve getirilen 5. teknik direktör oldu.

Yaz ve kış transfer dönemlerinde aralarında Mesut Özil, İrfan Can Kahveci, Mbwana Samatta, Osayi Samuel, Jose Sosa, Mert Hakan Yandaş, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Sinan Gümüş, Philip Novak gibi isimlerin de yer aldığı toplam 22 futbolcu takıma katıldı.

Sarı-lacivertliler, Bulut yönetiminde 30'u Süper Lig olmak üzere toplam 34 resmi maça çıktı. 

 

FB-İBFK-AA.jpg
Fenerbahçe'de bu sezon ilk olarak Türkiye Kupası'na veda edildi / Fotoğraf: AA

 

Türkiye Kupası'nda Sivas Belediye, Karacabey Belediye ve Kasımpaşa'yı turnuva dışına iten Fenerbahçe, çeyrek finalde karşılaştığı Başakşehir'e 2-1 yenilerek organizasyona veda etti.

Bulut yönetiminde Süper Lig'de ise 30 karşılaşmaya çıkan Fenerbahçe, 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 7 mağlubiyet elde etti. Söz konusu müsabakalarda rakip fileleri 54 kez havalandıran Bulut'un öğrencileri, kalesinde 31 gol gördü.

Bu sezon özellikle Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda alınan kötü sonuçlar ve yaşanan puan kayıpları nedeniyle eleştirilerin odağında yer alan Erol Bulut'un görevine son verilmesinin ardından sportif direktör Emre Belözoğlu, takımın başına getirildi.

Kariyerinin ilk antrenörlük deneyimini yaşayacak Belözoğlu, Ali Koç'un başkanlığı dönemindeki 6. teknik direktör oldu.

Spor yazarları, Bulut'un gönderilişini ve bundan sonra yaşanacakları bugünkü köşe yazılarında değerlendirdi.

 

Erol Bulut-AA3.jpg
Erol Bulut, sezon başından bu yana eleştirilerin odağında yer alıyor / Fotoğraf: AA

 

Meleke: Bu tek yönlülükle büyük takım hocalığı yapması imkansızdı

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Meleke, "Sportif direktörlüğün ölümü" başlığıyla yayınladığı yazısında, Erol Bulut aşısının tutmayacağının aylar öncesinden belli olduğunu, bu nedenle kendisi için "çok yönlü takımın tek yönlü hocası" benzetmesi yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

Bu tek yönlülükle büyük takım hocalığı yapması imkansızdı. Belözoğlu da değerli bir spor adamı. Ancak getiriliş tarzı bir açıdan beni rahatsız ediyor. Sportif direktörlük önemli bir müessese. Teknik direktör bu sezonu düşünürken, sportif direktör geleceği planlar. Teknik direktör 25 kişiyle ilgiliyken, sportif direktör yeryüzündeki tüm sporcularla ilgilidir. Türkiye’de bu kurum maalesef ölü doğdu. Teknik direktörün alternatifi olmaktan öteye gidemedi. Ve maalesef sportif direktörlük kurumu bir darbe daha aldı

Yasin: Erol Bulut bu görevde çok fazla kaldı

Spor yazarı İlker Yasin de Erol Bulut'un teknik direktör olarak takımın başına getirilmesinin hata olduğunu savundu.

Bulut'un Anadolu kulüplerindeki performansını Fenerbahçe gibi bir kitle kulübünde göstermesini "çok zor" olarak nitelendiren Yasin, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu gibi takımların teknik adamının bilgileri sadece futbolla sınırlı olmamalı. Pedogojiden iletişime pazarlamadan teknolojiye her konuda Johann Cruyff gibi biraz bilgi sahibi olmaları gerekir. Daha önce de yazdım, Erol Bulut bu görevde çok fazla kaldı. Yerine gelecek kişi sezon sonuna dek Emre olabilir ama orada kesin noktanın konulması şart.

Özen: Puan performansından ayrıldıysa, bunu doğru bulmam

beIN Sports yorumcusu Önder Özen, katıldığı canlı yayında Bulut'un görevden alınması kararıyla ilgili şu görüşü paylaştı:

Erol Bulut ile yolların ayrılma kararına çok şaşırdım. Gerçekten hala anlamaya çalışıyorum. Madem yolların ayrılmasını gerektirecek kadar olumsuz durum varsa neden 31. haftaya kadar beklendi? Bunları kendi kendime soruyorum. 

Fenerbahçe'nin 2002'den sonra neredeyse hiçbir yıl, teknik direktörünü sezon devam ederken görevden almadığını, söz konusu süreçteki her teknik adamın en azından sezonu tamamladığını dile getiren Özen, "Geçtiğimiz sezon Ersun Hoca ayrılmıştı, daha sonra başka bir antrenör ekibi geldi, ondan önce Cocu görevden alınmıştı, 3 sezon üst üste teknik adam görevden alınıyor. Teknik adamın performansını mı, teknik adamı seçen fikri mi sorgulamalıyız? Kararı çok doğru bulduğum söyleyemem. Performans nedeniyle bu karar alındıysa, bu daha önce de yapılabilirdi. Puan performansı ayrı, oyun performansı ayrı. Puan performansından ayrıldıysa, bunu doğru bulmam" diyerek düşüncelerini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyüka: Fenerbahçe’de bu iş yürümüyor!

Milliyet gazetesi yazarı Şansal Büyüka, bugünkü yazısını Fenerbahçe'deki sportif direktörlük makamına ayırdı.

Fenerbahçe’de Aykut Kocaman'ın sportif direktör olduğu dönemde Christoph Daum'un teknik direktör olduğunu ve Alman çalıştırıcının kovulmasının ardından Kocaman'ın anrenörlük koltuğuna oturduğunu hatırlatan Büyüka, şu yorumu yaptı:

Fenerbahçe’de üç yıl önce Comolli sportif direktör, Ersun Yanal teknik direktördü. Comolli’nin bu özelliği olmadığı için Ersun Yanal’ın yerine geçemedi ama kurduğu berbat kadro ile son şampiyon Ersun Yanal’ı göndertti… Fenerbahçe’de bu sezon, Emre Belözoğlu sportif direktör, Erol Bulut teknik direktör… Erol Bulut kovuldu, yerine Emre Belözoğlu geldi. Fenerbahçe’de bu sportif direktörlük işi yürümüyor, yürümedi… Göreceksiniz; Bundan sonra da yürümeyecek...

Demirkol: Asıl sorunu bulmak için derinlere inmeli

"Olumlu tarafından bakarsak Fenerbahçe hala şampiyonluğa inanıyor. Sorunun hoca değişikliğiyle çözülebileceğini düşünüyor" diyen Fanatik gazetesi yazarı Mehmet Demirkol, şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu atama şunu da gösteriyor: Fenerbahçe uzun yıllar kendi Terim’ini aradı. Bundan sonraki arayış kendi Sergen Yalçın’ını bulmak üzere olacak. Bakalım ilk denemede bu gerçekleşecek mi? Şüpheci bakarsak Koç yönetimi kısa zamanda, 3 teknik direktör, 2 sportif direktör ve 40’ı aşkın oyuncu transferi konusunda kendini tekzip etmiş oluyor. Emre Belözoğlu’nun göreve gelişi hem Bulut’un hocalığının hem de Belözoğlu’nun sportif direktörlüğünün vazgeçilmez olmadığını söylüyor. Çünkü oradan geri dönmek zor. (Bkz. Aykut Kocaman) 

Yazısının devamında "Peki şimdi ne olacak" sorusunu soran Demirkol, "Şampiyonluk gelirse ne ala" diyerek, görüşlerini şöyle aktardı:

Bunun için Belözoğlu kontrollü, planlı, soğukkanlı bir teknik direktörlük performansı göstermeli. Oyunculuğu ile hocalığı 180 derece ters kişilikler gördük. Ama Fenerbahçe’ye bu yetmez. Gerçek bir plana ihtiyaçları var. 3 yılda Altay dışında hemen hiçbir oyuncusundan kariyer zirvesi çıkaramamış olmak sadece oyuncularla ya da teknik direktörle alakalı olamaz. Asıl sorunu bulmak için derinlere inmeli.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU