Hamas: Tutuklamalar seçimlere katılmaya engel olmayacak

İsrail, Batı Şeria'da neredeyse günlük yaşanan bir tutuklama kampanyası başlattı. Ancak güçlerin, son zamanlarda özellikle Hamas aktivistlerini ve liderlerini hedef aldığı fark edildi

Gazze'de Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin'e düzenlenen suikastın 17. yıldönümü münasebetiyle asılan pankart (EPA)

İsrail güçleri, hükümeti Filistin genel seçimlerine katılımı engellemekle suçlayan Hamas Hareketi’nin liderlerine ve kadrolarına yönelik Batı Şeria'da büyük bir tutuklama kampanyası başlattı.

Hamas Hareketi konuya ilişkin yaptığı resmi açıklamada, işgal güçleri tarafından başlatılan ve hareketin iki lideri Cemal Tavil ve Bacis Nahla da dahil olmak üzere bir dizi sivili hedef alan tutuklama kampanyasını kınadı. Hamas tarafından yapılan açıklamada, “Hareketin üyelerini ve liderlerini hedef alan tutuklama kampanyaları, Filistin seçimlerine katılmamızı engellemede başarılı olamayacak. Bilakis bu tür hukuksuzluklar, Filistin devlet işlerini yeniden düzenleme yoluna devam etme kararlılığımızı artıracaktır” ifadeleri yer aldı.

İsrail ordusu Batı Şeria'da Ramallah'ta yoğunlaşan bir tutuklama kampanyası başlattı. İşgal güçleri, bir yıl idari gözetim altında tutulduktan sonra henüz iki hafta önce serbest bırakılan Hamas liderlerinden Şeyh Cemal Tavil'i tutukladı. Ayrıca serbest bırakılan esirlerden Hamas lideri Bacis Nahla ve oğlu Maruf Nahla’yı da gözaltına aldı.

Tutuklamalar, işgal askerlerinin canlı ve plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombaları kullandığı, gençlerin askerlere taş ve molotof kokteyli attığı şiddetli çatışmalara tanık olan Ramallah yakınlarındaki Celezon Mülteci Kampı’ndaki hareketin diğer aktivistlerini de kapsadı. İşgal güçleri ayrıca, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin ve Tubas, güneyindeki Beytüllahim ve el-Halil’deki öğrenciler, aktivistler ve eski mahkumları da hedef aldılar.

İsrail, Batı Şeria'da neredeyse günlük yaşanan bir tutuklama kampanyası başlattı. Ancak güçlerin, son zamanlarda özellikle Hamas aktivistlerini ve liderlerini hedef aldığı fark edildi.

İsrail'in haftalar önce başlattığı tutuklama kampanyalarından biri, feshedilen Filistin Yasama Konseyi'ndeki milletvekillerini ve grupların liderlerini hedef aldı. Bunun üzerine Hamas yaptığı açıklamada, tutuklamaların hareketin merkezini oluşturan gençlerin kararlılığını zayıflatmayı ve  yakın zamanda yapılması planlanan Filistin yerel seçimlerinin gidişatına müdahalede bulunmayı amaçladığını kaydetti. İsrail merkezli Hertz gazetesi, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’in (Şabak) Batı Şeria'daki Hamas hareketine bağlı aktivistleri, Filistin milletvekili seçimlerine katılmaları halinde tutuklanacaklarını ve ailelerinden ayrı düşeceklerini söyleyerek tehdit ettiğini bildirdi. Gazete ayrıca, temasları veya sorgulamaları sırasında Batı Şeria'daki hareketin üyelerine yönelik 10 tehdit olayına atıfta bulundu.

Filistinli gruplar ve bağımsız taraflar, 16 yıldır ilk kez bu yıl 22 Mayıs'ta yapılacak milletvekili seçimlerinde yarışmak için  hazırlanıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU