ABD'nin Maine eyaletinde Viking usulü cenaze töreni yasallaşabilir

Açık havada ölü yakma töreni, tarihte birçok farklı toplum tarafından kullanılmıştı

Tasarı kapsamında yalnızca belirli büyüklükteki araziye sahip cenaze evleri açık havada ölü yakma töreni düzenleyebilecek (Reuters)

ABD'nin Maine eyaletinde açık havada ölü yakma törenlerine izin verilmesine ilişkin yasa tasarısı gündemde.

Viking, antik Yunan ve Roma başta olmak üzere birçok eski topluluğun kültüründe de cenaze töreni olarak kullanılan açık havada ölü yakma ritüeli, şu anda yalnızca Colorado eyaletindeki iki bölgede yasal. Bu bölgelerden biri özel diğeri de kamuya açık olarak kullanılabiliyor. Yılda en fazla bir düzine kişi için bu şekilde bir cenaze töreni düzenleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eyaletteki sağlık ve insan hizmetleri komitesinin değerlendirdiği tasarıda, bu cenaze töreninin en az 81 bin metrekarelik alana sahip cenaze evleri tarafından düzenlenebilmesi öngörülüyor.

2018'de kurulan Good Ground, Great Beyond adlı cenaze evi, tasarıyı desteklediklerini belirterek yasalaşması halinde açık havada ölü yakma törenleri için hizmet vereceklerini söyledi.

Cenaze evinin kurucusu Angela Lutzenberger, yasalaştığında kendi cenaze töreninin de bu şekilde düzenlenmesini dilediğini belirtti.

Lutzenberger, istediği töreni düzenleyebilmek için "farklı seçeneklere sahip olmayı dileyen" birçok kişi olduğunu söyledi.

Cenaze evinin yönetim kurulundaki Chuck Lakin de açık havada düzenlenecek ölü yakma törenlerinin, kapalı alandaki krematoryumlara kıyasla aileyi geniş alanda ve açık havada bir araya getirebilecek bir uygulama olduğunu belirtti.

Böyle bir cenaze töreni için benzer talepler Missouri eyaletinde de dile getirilmişti.

2019'da Missouri'de açık havada ölü yakma törenlerine yönelik bir tasarı onaylanmış fakat eyalet valisi Mike Parson tasarıyı veto etmişti.


Independent Türkçe, WSCH, Sun Journal

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU