Dünyada ilk: Kaliforniya'da 3D yazıcıdan çıkma doğa dostu villalar satışa sunuldu

Evler, Palm Springs ve Joshua Tree Ulusal Parkı yakınlarındaki Coachella Vadisi'nde 20 dönümlük bir arazi üzerinde yer alacak

Coachella Vadisi'ndeki 3D yazıcıdan çıkma evler güneş enerjisi kullanacak (Palari)

3D yazıcıyla üretilmiş, bütünüyle sürdürülebilir ilk mahalle Kaliforniya'da kuruluyor.

Fiyatı 595 bin dolardan (yaklaşık 4 milyon 735 bin TL) başlayan 15 ev, Palm Springs ve Joshua Tree Ulusal Parkı yakınlarındaki Coachella Vadisi’nde Rancho Mirage'da 20 dönümlük bir arazi üzerinde yer alacak.

Proje, emlak grubu Palari ile patentli "hafif taş madde"den yapılmış prefabrik modüler panellerden oluşan bir kit üretmek için 3D yazıcılar kullanan sürdürülebilir ev inşa hizmeti Might Buildings'in ortak girişimiyle gerçekleştiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Palari, doku malzemesinin piyasanın en güçlüsü olmasının yanı sıra yangına, suya ve termitlere karşı da dayanıklı olduğunu belirtiyor.

Palari CEO'su Basil Starr, The Independent'a gönderdiği e-postayla, söz konusu yöntemin inşaat atıklarının yüzde 99'unu ortadan kaldırdığını ifade etti. Ayrıca projelerin geleneksel inşaatların yarı süresinde tamamlanmasını da sağlıyor.

Binalar, iklim krizine yol açan yıllık küresel sera gazı salımının yaklaşık yüzde 40'ını üretiyor. Karbon ayak izinin azaltılması için sektörde hızlı bir yeniliğe ihtiyaç duyuluyor.

Şirket, Rancho Mirage evlerinin net sıfır enerji tüketimli olmalarını sağlayacak biçimde güneş enerjisiyle çalışacağını belirtiyor. Öte yandan evler, elektrik şebekesine de bağlanacak ve gerektiğinde arzdan yararlanabilecek (aynı zamanda ürettikleri fazla elektriği satma imkanına da sahip olacaklar). Tesla Powerwall bataryaları ve elektrikli araç şarj ünitesi ekleme seçeneği de yer alacak.

Üç yatak odası, iki banyosu, bir verandası ve bir yüzme havuzu bulunacak 134 metrekarelik konutların fiyatı 595 bin dolardan başlıyor. CNN, alıcıların isterlerse söz konusu konutlara ilave 255 bin dolar (yaklaşık 2 milyon 23 bin TL) karşılığında 65 metrekarelik 2 yatak odalı ve bir banyolu mülk ekleyebileceğini belirtiyor.

Şirket, ateş çukurları, dış mekan jakuzileri, kabinler ve açık hava duşlarının lüks eklentiler arasında yer aldığını ve 3D baskılı olmayan tüm iç mekanların da sürdürülebilir olacağını ifade ediyor.

Emlak kuruluşu Zillow, Rancho Mirage'da konutların ortalama fiyatının 592 bin 295 dolar (yaklaşık 4 milyon 705 bin TL) olduğunu belirtiyor.

Mahallenin temelini Eylül'de atacak olan şirketler, projeyi 2022 baharında tamamlamayı planlıyor.
 

thumbnail_image2.jpg
Oakland merkezli Mighty Buildings'in ürettiği prefabrik stüdto dairelerden biri (Palari)


Palari Villaları isimli projeyi bu ay duyuran şirkete binlerce talep yağdı. Palari Grubu, sıfır enerji tüketen ev ve toplulukları Kaliforniya genelinde inşa etmeyi planladığını ifade ediyor.

Yeni teknolojinin inşa sürecini basitleştirmesi ve hızlandırmasıyla birlikte sıfır enerji tüketen binalar ABD'de farklı iklimler genelinde gittikçe yaygınlaşıyor.

Teksas merkezli ICON firması, 2018'de inşaat izni alarak ABD'de 3 boyutlu yazıcıyla üretilmiş bir ev inşa eden ilk şirket olmuştu. Şirket şu anda Austin'de 3 boyutlu yazıcıyla üretilmiş 2 ila 4 odalı evleri satmak için geliştirici 3Strands ile birlikte çalışıyor.

Hollanda'da ise Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, Milestone Projesi adı altında 3D yazıcıyla üretilmiş betonarme kiralık evlerden oluşan bir mahalle inşa ediyor. Milestone Projesi konutları, betonu robotik bir kolla dökerek malzeme atığını ve nakliye masraflarını azaltacak 3 boyutlu bir yazıcı kullanarak sahada inşa edilecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU