ABD istihbaratının hatası ortaya çıkmasın diye Sıddıki'ye 86 yıl hapis cezası verdiler

FBI'ya çalışan Pakistanlı eşinden boşanmak isteyince ismi küresel teröristler listesine eklendi. Pakistan'dan Bagram Cezaevi'ne oradan da Texas'taki federal hapishaneye götürülen Afiye Sıddıki'nin hikayesi…

Asya Sıddıki, ablasının terör listesine boşanmaya çalıştığı FBI ajanı eşi tarafından eklendiğini söylüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

Pakistanlı bir bilim insanı Afiye Sıddıki, ABD vatandaşı da olan 3 küçük çocuğuyla birlikte 11 Eylül'ün kaos ortamında "terör" suçlamasıyla tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ailesi, Sıddıki'nin yüzünü 18 yıldır görmüyor.

O günlerde bebek olan en küçük çocuğu Süleyman'dan da haber yok. Diğer 2 çocuğundan Ahmet 2008'de bir kampta bulundu. Meryem ise 2011'de aileye teslim edildi.

Hakkında "küresel terör alarmı" yayınlandı, Pakistan'da kaçırılarak Bagram'a götürüldü

Boston Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde biyoloji okuyan, 2001'de ise Brandies Üniversitesi'nden bilişsel sinir bilimi üzerine doktora yapan Sıddıki hakkında, tutuklanmadan hemen önce FBI tarafından "küresel alarm" yayınlanmıştı.

Sıddıki, 3 çocuğuyla birlikte Pakistan'ın başkenti İslamabad'a gitmek üzere yoldayken tutuklandı ve ismi işkencelerle anılan Afganistan'daki Bagram Hapishanesi'ne götürüldü. 

ABD askerlerini öldürmeye çalıştığı iddia edildi, ABD'liler tarafından vuruldu

ABD, terör suçlamasının yanısıra Sıddıki'nin gözaltındayken ABD askerlerini öldürmeye çalıştığını iddia ediyor. 

Pakistanlı kadının, gözaltında bulunduğu sırada, birden fazla askerin olduğu bir odada bir ABD askerinin silahını aldığı, emniyetini açtığı ve ateşlemeye çalıştığı bu sırada bir asker tarafından vurulduğu öne sürülenler arasında. 

Ancak bir diğer iddiaya göre olayın arka planı farklı. 

Ailesi, ABD askerlerinin kendisini teslim alıp ABD'ye götürmek üzere Sıddıki'nin yanına geldiğinde bir Afgan istihbarat subayı dışında herkesin odadan çıkmasını istediğini, üst düzey bir ABD'li subayın silahını çıkararak onu vurduğunu söylüyor. Ailenin söylediğine göre çatışma mizanseni bu şekilde oluşturuldu.

Vurulduktan sonra sağlığı kötüleşti. Ayakta durmakta ve tek başına ihtiyaçlarını gidermekte zorlandı. Böbrekleri ve bağırsaklarında ciddi zararlar meydana geldi. 

 

Sıddıki Mazlumder.jpeg
Sıddıki'nin tutuklandıktan sonra çekilen kısıtlı fotoğraflarından biri

 

Yargıç değişti, yeni yargıç Berman 86 yıl hapis cezası verdi

Bir süre sonra ABD'ye götürülen ve New York'ta yargılanmaya başlanan Sıddıki, mahkemedeki ifadesinde işkence gördüğünü, kendisine işlemediği suçların kabul ettirilmeye çalışıldığını ve çocuklarına da işkence yapmakla tehdit edildiğini söyledi. 

2003'te Pakistan'da tutuklanan, Afganistan'da işkence gören ve ardından New York'a götürülerek yargılanmaya başlandı. Mahkum edilen Sıddıki, Texas'daki Forth Worth Deniz Üssü'ndeki federal hapishanede tutuluyor ama hikayesi, Uzak Asya'dan Ortadoğu'ya kadar geniş bir alanda konuşulmaya devam ediyor.

Afiye Sıddıki'nin kız kardeşi Asya Sıddıki, ablasının ilk mahkemesinde görevli yargıcın, “Pakistanlı ve tıbbi yardıma ihtiyacı olan bir kadını neden buraya getirdiniz. Pakistan Büyükelçiliği'ne haber verin. Ben bu kadını yargılayamam” dediğini aktardı. Mahkeme durmadı ama yargıç değişti. Yeni yargıç, Türkiye'nin yakından tanıdığı bir isim. New York'ta görülen Halkbank davasının hakimi Richard M. Berman.

 Berman'ın gördüğü davada Sıddıki 86 yıl hapse mahkum edildi. 

 

law.jpg
Davayı haksız gören yargıcın yerini alan Richard Berman, Sıddki'ye 86 yıl hapis cezası verdi / Kaynak: Law

 

"Yeniden yargılama istedikten sonra akli dengesi bozuldu"

Independent Türkçe'ye konuşan Asya Sıddıki, ablasının davasının haksız temeller üzerine inşa edilmesinden dolayı 2016 yılında mahkemenin yenilenmesi talebinde bulunduklarını söyledi.

Sıddıki, bu süreçten sonra ablasıyla hiçbir şekilde iletişime giremediklerini belirtti. 

"Afiye'nin 'Yeniden yargılanmak istiyorum' diyerek bir dilekçe yazması gerekiyordu. Yargılamanın yenilenmesi gündeme geldikten kısa süre sonra 'Ailemi reddediyorum' demeye başladı. Biz gördüğü işkenceler nedeniyle akıl sağlığının bozulduğunu düşünüyoruz. Çünkü dava açılsaydı hem Pakistan hükümetinin hem de ABD istihbaratının vahim açıkları ortaya çıkacaktı. Sadece haksız terör ithamında bulunmadılar aynı zamanda ABD vatandaşı küçük çocukları kaçırdılar. Bunun görünür hale gelmesini istemediler."

 

Sıddıki 2.jpg
Asya Sıddıki, yıllardır cezaevlerinde tutulan ablasının başına gelenleri anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

"Kısa süre öncesine kadar çıkmak istiyordu, birden ailesini reddetmeye başladı"

O zamana kadar Sıddıki'nin akli dengesinde bir sorun olmadığının altını çizen Asya Sıddıki, "Yaptığımız kısıtlı telefon görüşmelerinde 'Çıkmak istiyorum' diyordu. Kendisini 'Kabirdeki ölüye' benzetiyordu. Ama o süreçten sonra birden ailesini reddetmeye başladı. Hapishane yetkilileri 'Kimseyle görüşmek istemiyor' diyor. Ama biz bunu kendisinden duymak istiyoruz. Bunu bir video kaydıyla ya da telefonla bize söylesin" şeklinde konuştu.

FBI'a çalışan eşinden boşanmak isteyince...

Peki Afiye Sıddıki neden hedef seçildi. Kardeşine bu soruyu da sordum. "7-8 yıl önceye kadar ben de bunun nedenini bilmiyordum" diyor Asiye Sıddıki ve devam ediyor: Ama araştırmalarım sonucu çok ciddi bir bilgiye ulaştım. Afiye, eşinden boşanma aşamasındaydı. Kocası, Afiye'ye ve çocuklarına kötü davranıyor hem de babama hakaretlerde bulunuyordu. Ama boşanmasına karar veren etkenlerden biri eşinin FBI'a çalışan bir ajan olduğunu öğrenmesi oldu. Terörist listesine adını ekleyen de eşiydi.

Asya Sıddıki, hem başsavcının hem de mahkemenin bu davanın haksız bir dava olduğunu bildiğini söyledi ve ekledi: Ama daha büyük güçler onun hapisten çıkmasını istemiyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU