Yunanistan'da sağlık sistemi alarm verdi: Üçüncü dalgayla mücadelede 10 gün belirleyici olacak

Devlet hastanesindeki doktorlar, hükümetin pandemideki sağlık uygulamalarının yetersiz kaldığını belirtti

Ülkede 207 bin 130 kişi Kovid-19'a yakalandıktan sonra iyileşti (Reuters) 

Yunanistan'da sağlık sistemi artan Kovid-19 vakaları ve hükümetin uygulamalarının yetersiz kalması nedeniyle zor bir döneme giriyor.

Sağlık uzmanları ve devlet yetkilileri, Ulusal Sağlık Sistemi (ESY) için üçüncü koronavirüs dalgasıyla baş etme konusunda gelecek 10 günün belirleyici nitelikte olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede dün açıklanan 3 bin 517 vakayla birlikte toplam hasta sayısı 242 bin 347'ye çıkarken, 51 kişinin hayatını kaybetmesiyle de toplam vefat sayısı 7 bin 582 oldu.

Artan vaka ve ölüm sayılarına karşı önlem alabilmek için yeklilerin ESY sistemi dahilindeki çok daha fazla sayıda hastaneyi Kovid-19 hastanesine dönüştürmeyi planladığı bildirildi.

Sismanogleio ve Korgialenio-Benakeio hastaneleri halihazırda Kovid-19 hastanelerine dönüştürülürken, Sağlık Bakanlığı özel sektörde çalışan doktorları da Kovid-19 hastanelerinde görev yapmaları için işbaşına çağırıyor.

Çağrı yapılan toplam 206 doktordan 187'si çalışmaya başladı.

Bir sonraki hafta da Georgios Gennimatas ve Thriasio hastanelerinin özel Kovid-19 hastanelerine dönüştürülmesi planlanıyor.

Başbakan Kiryakos Miçotakis de devlet hastanelerinde oluşan yoğunluğun önüne geçilmesi için özel sektörde çalışan doktorları NSY'ye dahil olmaya çağırmış, gerektiğinde anayasanın kendisine verdiği mecburi hizmet görevlendirmesi yetkisini kullanmaktan çekinmeyeceğini söylemişti.

Öte yandan, ülkedeki sağlık çalışanları hükümetin pandemi politikalarının yetersiz kaldığını belirterek sağlık sisteminin kritik durumda olduğu uyarısında bulundu.

Yunanistan Devlet Hastanesi Doktorları Birliği Federasyonu (OENGE), onlarca kritik durumdaki entübe Kovid-19 hastasının yoğun bakımdaki doluluktan ötürü hastanenin başka bölümlerinde, yetersiz ekipmanlarla tedavi edilmek zorunda kaldığını açıkladı.

Doktorların da koruyucu ekipman eksikliği çektiği belirtilen federasyonun açıklamasında, yaşanan sağlık krizinde sorumluluğun hükümette olduğu vurgulandı:

Hastaların yoğun bakım üniteleri dışında üstünkörü üretilen solunum cihazlarıyla tedavi görmesi ve Kovid-19 hastalarının uzmanlık alanları alakasız doktorlar tarafından tedavi edilmesi hükümetin kararıdır. Bu karar devlet hastanesinde çalışan doktorlara ait değil.


Independent Türkçe, Ekathimerini

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU