Sıradışı vaka raporu: Genç kadın regl dönemlerinde kanlı gözyaşı döküyor

Doktorlar, "Bu nadir görülen, alışılmadık bir klinik vaka" diye yazdı

Kanlı gözyaşına neden olan Hemolakriya, bakteriyel konjonktivitlerle de ilişkili olabiliyor (BMJ Case reports)

Britanya Tabipler Birliği'nin hakemli tıp dergisinde sıradışı bir vaka raporu yayımlandı. Raporda 25 yaşındaki bir kadının regl döneminde kanlı gözyaşı döktüğü bildirildi.

Hindistan'daki Mezuniyet Sonrası Tıp Eğitimi ve Araştırma Enstitüsü'nden (PGIMER) doktorlar, genç kadının son iki ayda aynı durumu iki kez deneyimlediğini aktardı.

Kanlı gözyaşı, hemolakriya diye de bilinen ve farklı nedenlerden kaynaklanabilen tıbbi bir rahatsızlık. Doktorlar, bu şikayetle hastaneye başvuran kadının gözlerinde bir sorun olmadığını ve iki olayın da regl döneminin başına denk geldiğini ifade etti.

Bazı durumlarda normal regl döngüsü, rahim dışında meydana gelen döngüsel kanamayı tetikleyebiliyor ve buna dolaylı menstrüasyon (vicarious menstruation) ismi veriliyor.

Doktorlar kanlı gözyaşları döken genç kadında muhtemelen iki durumun, yani hem dolaylı menstrüasyon hem de hemolakriya'nın birlikte oluştuğunu belirtti. Rapora göre bu durum, kanlı gözyaşlarının regl döngüsüyle tetiklenmesine yol açtı.

Söz konusu vaka endişe verici görünse de genç kadını muayene eden doktorlar, gözlerin, sinüslerin veya gözyaşı kanallarının hasar görmediğini; kanlı gözyaşlarına baş ağrısı veya baş dönmesi gibi bir belirtinin eşlik etmediğini saptadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar kanlı gözyaşının genelde iltihap, travma, tümör, hipertansiyon, sarılık ve anemi gibi sağlık durumlarından kaynaklandığını belirtiyor. Bu nedenle doktorlar söz konusu vakayı muayene ederken bu ihtimalleri de değerlendirdi ama bu olası nedenlerin hepsi elendi.

Daha sonra genç kadının kanlı gözyaşlarının nedeni dolaylı menstrüasyon olarak belirlendi. Vaka raporunda dolaylı mestrüasyonun burun, kulaklar, akciğerler, meme uçları, bağırsaklar veya gözlerde kanamaya neden olabileceği aktarıldı.

Üstelik genç kadın, kanlı gözyaşlarına ilk rastladığında burnunun da kanadığını ifade etmişti.

Livesicence'ın haberine göre genç kadın, doktorların tavsiyesi doğrultusunda doğum kontrol hapı kullanmaya başladı. Ve üç aylık hormonal tedavinin ardından başka bir kanama deneyimlemediğini bildirdi.

Bununla birlikte makalenin yazarları, kadının kanlı gözyaşlarını neyin tetiklediğini tam olarak anlamak ve rahatsızlığı uzun vadede etkili bir şekilde yönetebilmek için daha fazla araştırma gerektiği sonucuna vardı.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU