Kızıl Gezegen'in esrarengiz bulutlarının geçişi çarpıcı bir videoyla gözler önüne serildi

Yeni bir popüler video bulutların Mars'ın yüzeyi üstünde sürüklendiği sıcak ama esrarengiz bir sahne gösteriyor.

Görüntüler Kızıl Gezegen'in yüzeyini keşfetmeye devam eden Curiosity gezginine yerleştirilmiş kameralarla çekildi.

Her ne kadar son haftalarda Mars'taki odağın merkezinde çoğunlukla gezegene kısa süre önce ulaşan Perseverance gezgini yer alsa da aslında o, gezegenin yüzeyindeki birçok gezginden sadece biri. Curiosity gibi diğerleri gezegen hakkında daha çok şey anlamaya çalışmaya devam ediyor.

Bu robot kaşifin üzerindeki navigasyon kamerası tarafından çekilen 8 yeni görüntü gezegenin yüzeyinde yaklaşık 5 dakikalık bir zaman dilimini gösteriyor. Böylece bulutların Dünya'daki bulutlara kayda değer ölçüde benzer şekilde hareket ettiği görülebiliyor.

Geçen hafta çekilen görüntüler Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nden bilim insanı Paul Byrne tarafından paylaşıldı.
 


Bulutlar bizimkilere benzese de Kızıl Gezegen'in bizimkinden epey farklı atmosferi, ki birçok farklılığından biri epey ince olması, bu bulutların daha farklı şekillerle oluşması gerektiği anlamına geliyor.

Bulutların oluşması için su moleküllerinin parçacıklar etrafında yoğunlaşması gerekir. Dünya'da bu parçacıklar rüzgarların taşıdığı toz taneleri olabilir ama Mars'ın atmosferi onları bu kadar kolay oluşturmak için yeterince kalın değil.

Mars'ta bunların en azından kısmen uzay çöpleri Mars atmosferine çarptığında oluşan tozdan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu tozlar etrafında bulutların oluşabileceği parçacıklar meydana getirir ve sonra yüzey boyunca hareket ederken görülebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnce atmosfer Mars'taki bulutların Dünya'daki sirrus bulutlarına benzemesinin de sebebi: Kalın ve kabarıktan ziyade tüy gibi ve ince.

Mars'taki bulutlar aynı zamanda "gece bulutu" olabilir, yani gece vakti bile Güneş tarafından aydınlatılabilir çünkü Mars yüzeyinin çok üstünde yer alırlar.

Mars'ta Dünya'dakine benzer görünen ama aslında çok farklı olan tek şey hava değil. 2008'de Phoenix uzay aracı gezegenin yüzeyine kar düştüğünü keşfetmişti.

Fakat görüntülerde bu kar bizimkine benzese de aslında kuru buz gibi karbondioksitten meydana gelmeydi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU