Savcılığın "10 gün içinde teslim ol" çağrısı yaptığı Gergerlioğlu: Teslim olmayacağım

Milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'na 10 gün içerisinde teslim olmazsa hakkında yakalama kararı çıkarılacağı tebliğ edildi. Gergerlioğlu teslim olmayacağını açıkladı

HDP'li vekillerin bagajlarının Meclis girişinde aranmasına tepki gösteren Gergerlioğlu “Milletvekillerinin bagajında mı gireceğimi düşünüyorlar?” diye sordu / Fotoğraf: HDP

Yargıtay’ın 2 yıl 6 ay hapis cezası kararını onamasının ardından milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'na, 10 gün içerisinde teslim olması gerektiği tebliğ edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kocaeli infaz savcılığı tarafından gönderilen tebligatta, Gergerlioğlu’nun 10 gün içerisinde cumhuriyet savcılığına teslim olması gerektiği, aksi takdirde hakkında yakalama kararı çıkarılacağı belirtildi.

Tebligatın kendisine ulaşmasının ardından Evrensel'e konuşan Gergerlioğlu, teslim olmayacağını açıkladı.

“Yarım ağız açıklamalarla tepki gösteriliyor, buna susarlarsa onların da başına gelir”

Meclis’ten polis zoruyla çıkarılmasının ardından adalet nöbetine evde devam ettiğini ifade eden Gergerlioğlu, Meclis’e girememesi için alınan önlemleri ise “komedi” olarak nitelendirdi.

Gergerlioğlu, “Meclis Başkanlığı hayatta görülmemiş bir şeyi yapıyor. Meclise girişte milletvekillerinin arabalarını kontrol ediyor. Milletvekillerinin bagajından mı gireceğimi düşünüyorlar? Yani komedi bir durum. Ağlanacak halimize gülüyoruz. Anayasal olarak dokunulmazlığım kalkmadı, milletvekilliğim düşürülmedi. Uyduruk kararlar ile bunlar yapıldı. Milletvekilleri benim başıma gelenlere susarsa, yarın bir gün daha farklı bir milletvekiline de yapılabilir. Buradan bütün milletvekillerine çağrı yapıyorum: bana yapılanı aynı görüşte partide olmasanız da kendinize yapılmış gibi düşünerek bir tepki ortaya koymalısınız. Yarım ağız açıklamalarla, ‘olmasa iyi olurdu’ diye tepki gösteriliyor. Anayasayı çiğneyen Meclis başkanının yanında mısınız, kimin yanındasınız? Net bir cevap versinler” dedi. 

"Bana değil millet iradesine saldırılıyor"

Halkın bu orta oyununu görmesi gerektiğini belirten Gergerlioğlu, bu yaşananların Gergerlioğlu veya HDP meselesi değil, bu milletin iradesine yapılan bir saldırı olduğunu dile getirdi. Gergerlioğlu, “Bugün milletvekili arabasını arayan, yarın milletvekilini Meclise sokmaz. Dün Hüda Kaya vekilimiz de Meclise alınmak istenmedi. Zorla, kavga dövüşle girmek zorunda kaldı. Milletvekillerimiz Meclise zor giriyor. Halkımız bana yapılanın milletin iradesine yapıldığını  görmesi gerekiyor. Böyle bir rezalet olabilir mi? Benim ifade özgürlüğüm çiğnendi, milletvekilliği dokunulmazlığım çiğnendi, gözaltına alındığım sırada namazımı bile kıldırmadılar... Ya namaz kıldırmadılar namaz.. Bu rezalet yaşandı” diye konuştu.

Meclis polisinden tutanak: Güvenlik zaafiyeti yarattı

Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurusu sonuçlanıncaya kadar HDP grup salonundan çıkmama eylemi yapan Gergerlioğlu hakkında TBMM’nin suç duyurusu üzerine yeni bir soruşturma başlatılmıştı.

TBMM yaptığı suç duyurusuna ek olarak 18-19-20 Mart tarihlerinde tutulan tutanakları da savcılığa iletti. Başlatılan soruşturmanın dayanaklarından biri olan 18 Mart tarihli ve saat 08.00’de tutulan tutanakta dikkat çekici ifadeler yer aldı.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, 10 polisin imzasını taşıyan tutanakta, 17 Mart günü milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu’nun kalabalık milletvekili grubuyla saat 19.25’te Genel Kurul’dan çıkarak basına demeç verdikten sonra 2. katta bulunan HDP grup katına yürüyerek çıktığı belirtilerek, özetle şöyle denildi:

“Grup toplantı salonuna girerken katta bulunan muhtemelen danışmanlardan oluşan kalabalık tarafından ‘Biji Serok Apo’ sloganları atılmış, Gergerlioğlu, Meclis’ten çıkış yapmayacağını belirterek grup katındaki toplantı salonunda beklemeye başlamıştır. Toplantı salonunun içerisinde gerek canlı yayın gerekse video paylaşımı olarak sosyal medya organlarından paylaşım yapması üzerine TBMM Ana Bina içerisinde alınan görüntüler neticesinde güvenlik zafiyeti oluşmuştur. Kalabalık bir grubun katta bulunmasından dolayı katın genelinde rahatsızlığa sebebiyet verildiği, aynı gün saat 22.30 sıralarında kata HDP grup görevlilerince Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yanında kalacak milletvekillerinin kullanabilmeleri için 3 adet yorgan ve yastık getirildiği...”

Bu arada Gergerlioğlu’nun avukatlarından Kenan Maçoğlu, tutanakta bahsedilen sloganlı videonun Gergerlioğlu’nun milletvekili olmadığı 2016 yılına ait olduğunu açıkladı.

HDP de bir video paylaşarak Gergerlioğlu ve milletvekillerinin genel kurul salonundan ayrılıp grup salonuna gidililrken slogan atıldığı iddialarını yalanlamıştı.

 

Evrensel, Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU