Milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun "çıplak arama", "kaçırma", "işkence" gibi konularda verdiği soru önergelerinin akıbeti ne olacak?

HDP'li Gergerlioğlu'nun 997 günlük milletvekilliği sürecinde verdiği 2 bin 970 soru önergesinden 110'u önergesi süresi içinde, 772'si de süresi geçtikten sonra cevaplandı. 2 bin 88 soru önergesi ise yanıtsız kaldı

Ömer Faruk Gergerlioğlu / Fotoğraf: TBMM.gov.tr

Sosyal medya hesabında bir internet sitesinin haberini paylaştığı için 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 2 yıl hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski vekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) en çalışkan üyelerinden biri olarak tanındı. 

997 günde 2 bin 970 soru önergesi, 26 kanun teklifi

Gergerlioğlu, Halkların Demokratik Partisi'nden Kocaeli Milletvekili seçildiği 24 Haziran 2018'den, milletvekilliğinin düşürüldüğü 17 Mart 2021'e kadar geçen sürede, tam 2 bin 970 soru önergesi verdi. Ayrıca 26 kanun teklifinde imzası bulunan Gergerlioğlu, milletvekili olarak geçirdiği 997 günde, TBMM çatısı altında yürüttüğü faaliyetlerle sık sık gündem belirledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yüzde 70'i yanıtsız kaldı

HDP'li Gergerlioğlu'nun 997 günlük milletvekilliği sürecinde verdiği 2 bin 970 soru önergesinden 110'u önergesi süresi içinde, 772'si de süresi geçtikten sonra cevaplandı. 2 bin 88 soru önergesi ise yanıtsız kaldı. 

Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülünce, cezaevlerinde "çıplak arama", "işkence", "kaçırma" gibi konulardaki soru önergelerinin akıbeti de merak konusu oldu. 

Yanıtlar TBMM Başkanlığı'na gelecek

Soru önergesinin verilmesi, TBMM İçtüzüğü'nde şöyle düzenleniyor: 

Milletvekili, kısa, gerekçesiz, kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önergeyi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na veriyor. TBMM Başkanı da önergeyi içtüzük şartlarına uygun gördüğü takdirde, ilgili Cumhurbaşkanı yardımcısına ve bakanlarına gönderiyor. 

Soru önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan da yanıtını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na gönderiyor. Meclis Başkanı da önerge sahibi milletvekiline yanıtı iletiyor. 

Yani Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun henüz yanıtlanmamış 2088 soru önergesi, milletvekilliği düştüğü için iptal olmayacak. Önergeler ilerleyen süreçte yanıtlanırsa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na iletilecek. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU