HDP Grup Başkanvekillerinden Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesine tepki: Yargıyı suçluyoruz

Saruhan Oluç, "Yargı, yasama iradesinin üstünde bir oyun oynamaktadır" derken Beştaş da "Herhalde bugünkü tezkere küçük ortağa bir hediyeydi" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter

HDP Grup Başkanvekilleri Hakkı Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş, Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Gergerlioğlu hakkında Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin hukuksuz bir şekilde okunduğunu savunan Oluç, yargının, siyasi iktidarın sopası olarak toplumsal ve siyasal muhalefetin, özellikle HDP'nin üzerinde oyun oynadığını ileri sürdü.

"Demokratik yargı önünde yine hesap vereceksiniz"

Oluç, şöyle devam etti:

Çok açık bir şekilde yargıyı suçluyoruz. Yargı, yasama iradesinin üstünde bir oyun oynamaktadır. Yargı, bir vesayet odağı haline gelmiştir. Siyasi iktidarın vesayet odağı olarak hakkımızda mahkeme kararları çıkarmakta, fezlekeler düzenlemektedir. Geçmişte 'Vesayete karşı mücadele ediyoruz.' diyenler ve bugün iktidarda olanlar, yargı aracılığıyla Meclis üzerinde bir vesayet oluşturmuşlardır. Savcılar, HDP'li vekiller hakkında fezleke hazırlama yarışı yapmaktadırlar. Çünkü bu sayede terfi almaktadırlar, ödüllendirilmektedirler. Bu ülkenin yakın tarihine son 60 yıla bakalım. 1960'tan 27 Mayıs darbesinden bugüne kadar bakalım. Nasıl iktidar yanında davranmış olan yargı mensupları o iktidarlar değiştiği zaman isterse darbe yapmış olan iktidarlar olsun nasıl o iktidarlar değiştiği zaman hesap verdilerse hukuk önünde, demokratik yargı önünde yine hesap vereceksiniz. Sizin bu hukuksuz kararlarınız karşısında boyun eğmeyeceğiz. Ulusal, uluslararası alanda buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Er ya da geç sizin yaptığınız bu hukuksuzlukların hesabını yine hukuk önünde sizden soracağız. Siz Anayasa'nın 90. maddesine uymak zorundasınız. 90. madde uluslararası sözleşmelerin nasıl uygulanması gerektiğini söyler. Siz anayasanın dokunulmazlık maddesine uymak zorundasınız

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Herhalde bugünkü tezkere küçük ortağa bir hediyeydi"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da "Bugün 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.' sözlerini arkasına alan Meclis Başkanlık Divanı, egemenliği ayaklarının altına almıştır. Halkın oy verdiği bir milletvekilinin hukuksuz, tamamen siyasi vesayetle hızlandırılan, onaylattırılan, buraya getirtilen kararını okumakla egemenliğin artık millette olmadığını bütün Türkiye ve dünyaya ilan etmiştir. Herhalde bugünkü tezkere küçük ortağa bir hediyeydi. Hani o her gün kapatma istiyorlar, hukuksuz bir şekilde hedef gösteriyorlar ya yarın kongreleri var MHP'ye, herhalde 'Bunu sana veriyoruz.' demek istediler ama verilen halktır, halkın iradesidir" diye konuştu.


 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU