Garo Paylan: Ölülerin üzerine beton dökmeyi hangi vicdan kabul ediyor?

HDP Milletvekili Garo Paylan, üzerine beton dökülen Ulus’taki Ermeni mezarları hakkında yaptığı açıklamada “Ankara halkı bu saygısızlığı hak etmiyor” dedi

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı ve yöneticileri ile birlikte,  üstüne beton dökülen Ermeni Katolik mezarlarının olduğu Hergelen Meydanı’nda yerinde incelemelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnceleme sonrasında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş ve Garo Paylan tarafından ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

“Ermeniler, bu topraklardan sürüldüler ama geride kalan ölülere de saygı gösterilmedi”

Yapılan uygulamaya tepki gösteren Paylan, “Ankara bu bölgede kuruldu ve Ankara’nın halkları; Ermeniler, Rumlar, Türkler bu bölgede bir arada yaşadılar.  Burada medeniyet ürettiler ve burada öldüler, ölülerini buraya gömdüler. Bu mekân Ermenilerin mezarlığıydı. Burada yaşayan Ermeniler, bu topraklardan sürüldüler. Dirilere saygı gösterilmedi. Ama geride kalan ölülere de saygı gösterilmedi” diye konuştu.

“Ölülerin üzerine beton dökmeyi hangi vicdan kabul ediyor?”

“Burada yaşayan Ermeni halkı, ölülerini dualarla defnedip, mezar taşları diktiler. O ölülerin mezar taşları yıkılmıştı. Şimdi de o ölülerin mezarları üzerine beton dökülüyor” diyen HDP’li Paylan, “Bunu hangi vicdan kabul ediyor? Bunu elbette Hristiyan vicdanı kabul etmez, vicdanımız sızlıyor. Peki, ölülerin üzerine beton dökmeyi bu topraklarda çoğunluğu oluşturan Müslümanların vicdanı kabul ediyor mu?” diye sordu.

photo5945142818760668638.jpg
Garo Paylan, Hergele Meydanı'ndaki esnaflarla da görüştü / Fotoğraf: HDP

 

“Buradaki esnafların bunu asla kabul etmeyeceğini biliyorum”

“Bu ülkenin bir milletvekili olarak kamu alanı üzerine yapılan kaçak inşaatı denetlemeye geldim. Emniyet görevlileri ve adına mimar denilen bir kişi benim buraya girmemi, kamu adına denetim yapmamı engelledi” diyen Garo Paylan, Ankara esnafının da mezarlığın üzerine yapılan dükkanlarda  ticaret yapmayı kabul etmeyeceklerini düşündüğünü söyledi.

Paylan, “Buradaki esnafların bunu asla kabul etmeyeceğini biliyorum ama kamu vicdanı bunu kabul ediyor mu? Bu ülkenin vicdanı bunu kabul ediyor mu, göreceğiz” dedi.

“Ankara halkı bu saygısızlığı hak etmiyor”

Kamu vicdanını yaralayan; Ermeni halkının mezarlarının olduğu alana beton dökülmesinin bir an önce durdurulmasını talep eden Paylan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Ülkenin yürütmesi, yargısı, meclisi ve sivil toplumu ve en önemlisi Ankara halkı Ermeni mezarlarının üzerine beton dökülmesine dur demelidir. Ankara halkı bu saygısızlığı hak etmiyor”

Diyarbakır Milletvekili Paylan, üzerine beton dökülen Ulus’taki Ermeni mezarları hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru önergesi de vermişti.

Paylan, soru önergesinde şu soruların yanıtını Bakan Murat Kurum’dan istemişti:

  • Ermeni mezarlığı üzerine yapılan TOKİ inşaatı neden durdurulmamaktadır?
  • TOKİ’nin Ankara’nın kültürel varlıkları ve kent hafızasını yok ettiğinin farkında mısınız?
  • Anadolu Ermenilerinin kemikleri ve kültürel varlığı üzerine neden beton döküyorsunuz?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU