Demirtaş'tan mahkeme heyetine: Hukuk önünde, bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım

Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle "reddihakkim" talebinde bulun Demirtaş, “ "And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım" dedi

Selahattin Demirtaş, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle "reddihakkim" talebinde bulundu / Fotoğraf: Twitter

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" suçlarından yargılandığı davaya devam edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Demirtaş ile cezaevinden videokonferans yöntemiyle bağlantı kurulurken, avukatları salonda hazır bulundu.

Duruşmayı, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Saruhan Oluç, Kemal Pekgöz, Hüseyin Kaçmaz, Züleyha Gülüm ve Mahmut Toğrul da izledi.

Mahkeme Başkanı Murat İlhan, Van 4. Ağır Ceza ile Ankara 17. Ağır Ceza mahkemelerinden dava dosyasıyla birleştirilen sanık hakkındaki iddianamelerin özetini okudu.

Sanık Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'nin bu dosya hakkında "hak ihlali" kararı verdiğini, mahkemenin bu karar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini savundu.

Anayasa Mahkemesi ve AİHM'in kararlarının bağlayıcı olduğunu belirten Demirtaş, Türkiye'deki hukuk sisteminin siyasallaştığını mahkeme heyetinin de bunun uygulayıcısı olduğunu söyledi.

Reddihakim talebi

Demirtaş, mahkemenin siyasi saiklerle hükümetin politikaları doğrultusunda yargılama yaptığını savunarak, mahkeme heyetinin duruşmadan çekilmesini gerektiğini ifade etti.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"AİHM Büyük Dairesi ve Anayasa Mahkemesinin ihlal kararları doğrultusunda mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmadığı kesinleşmiş, siyasi kimliğiniz ve amaçlarınız deşifre olmuştur. Adil yargılanma yapılmadığından reddihakim talebinde bulunuyorum. Her 3 üyeyi de reddediyorum. Duruşmanın Temmuz 2023'e yani seçim sonrasına bırakılmasını talep ediyorum. Eğer taleplerimi kabul etmezseniz, Kobani olaylarıyla ilgili olan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın, bu dosyayla birleştirilmesini talep ediyorum"

“Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz"

Mahkeme heyetine seslenen Demirtaş, "Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanununu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz" dedi. AİHM'in hakkında verdiği kararı mahkemeye hatırlatan Demirtaş, "Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

“And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım"

"İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin" diyen Demirtaş, "İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım" diye konuştu.

Avukatlar savunma yaptı

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Demirtaş'ın avukatları beyanda bulundu.

Avukatlar Ramazan Demir, Benan Molu ve Mahsuni Korkmaz, mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire kararını görmezden geldiğini ve devam eden yargılamanın siyasi olduğunu savundu. 

Avukatlar, mahkemenin AİHM Büyük Daire kararını dikkate almazsa bundan sonra yargılama faaliyetlerine katılmayacaklarını bildirdi.

Kısa aranın ardından mahkeme, ara kararı açıkladı.

Buna göre mahkeme, sanık Selahattin Demirtaş hakkında Ankara 22. Ağır Mahkemesinde açılan iddianamenin dosya arasına alınmasına hükmetti.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığına müzekkere yazılarak, Demirtaş hakkındaki AİHM Büyük Dairenin vermiş olduğu kararın Türkçe tercümesinin istenmesine hükmeden mahkeme, bir sonraki celse sanık ve müdafilerinin reddihakim taleplerinin değerlendirilmesine karar verdi.

Duruşma, 14 Nisan'a ertelendi.

 

AA, Artı Gerçek

DAHA FAZLA HABER OKU