Türkiye haritasında salgın riski arttı, pandemiyle ölümüne mücadele eden pek çok doktor kısıtlamalara uyulmamasına tepki gösterdi

Ülke genelinde vakalar yükselişe geçti, bazı iller kırmızıya büründü. Riskli kentlerden İstanbul için "özel kategori" oluşturulduğu savunulurken; kongre, miting, cenaze gibi toplu buluşmalar eleştirildi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam 6-12 Mart tarihleri baz alınarak illere göre hazırlanan haftalık vaka sayısını açıklanırken, bazı lentlerin alarm durumunda olduğu görüldü.

Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 178,25, Ankara'da 68,53, İzmir'de ise 78,57 oldu.

Veriler, 100 binde en fazla Kovid-19 vakasının Samsun, Sinop, Giresun, Balıkesir ve Kilis'te görüldüğünü ortaya koydu.

 

6-14 Mart haftası vaka sayıları AA.jpg
6-14 Mart haftası vaka sayıları / Fotoğraf: AA

 

Bakan Koca, tedbirlere uyarak normalleşmenin mümkün olduğunu belirtse de, pek çok doktor kısıtlamalara uyulmadığı gerekçesiyle eleştirilerde bulundu.

Sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan isimler, vaka artışına rağmen kısıtlamaya gidilmemesi ve kongre, miting, cenaze gibi kalabalıkların bir araya gelmesine de tepki gösterdi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Prof. Dr. Başer: İllerin risk sınıflandırmasında özel bir kategori İstanbul için yaratılmış oldu

Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Bengi Başer, İstanbul'un çok yüksek riskli olmasına rağmen kısıtlamaların serbest kalmasını eleştirdi.

Başer, tepkisini "İllerin risk sınıflandırmasında özel bir kategori İstanbul için yaratılmış oldu" sözleriyle dile getirdi.

Prof. Dr. Sönmez: Damla damla biriktirdiğimiz emekler, kepçe kepçe boşaltılıyor

Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez de haritada vakaların artması nedeniyle haritada pek çok ilin kırmızıya dönmesine rağmen kısıtlamalara uyulmamasına tepki gösterdi.

Sönmez, "Damla damla biriktirdiğimiz emekler, kepçe kepçe boşaltılıyor. Hastane koridorlarında, yoğun bakım odalarında sağlık çalışanlarının dişiyle, tırnağıyla bir noktaya getirilen mücadele; Kongreler, mitingler ve yasak işlemez kutlamalarla yerle yeksan ediliyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şenol: Gide gele bir arpa boyu yol gittik gibi bazı çağrışımlar

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol ise vaka ortalamalarındaki yükselişe ilişkin, "Ne kestin koç ne yedin hiç. Gide gele bir arpa boyu yol gittik gibi bazı çağrışımlar" yorumunu yaptı.

Doç. Dr. Yılancıoğlu: İstanbul başta olmak üzere birçok ilimiz kırmızı olunca boyamayı bıraktık sanırım

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu da eleştiride bulunan bir diğer isim oldu.

Doç. Dr. Yılancıoğlu tepkisini, "İstanbul başta olmak üzere birçok ilimiz kırmızı olunca boyamayı bıraktık sanırım... 1- Aşılama yavaş, 2- Vaka sayıları bu gidişle kontrolden çıkar, 3- Önlemlerin sözde değil, özde uygulanması şart, 4- Toplumun tamamı bu işi ciddiye almadığı sürece işimiz zor" ifadeleriyle dile getirdi.

Güçlü Yaman tarafından hazırlanan grafiği de paylaşarak ironi içeren bir yaklaşımda da bulunan Yılancıoğlu, sürü bağışıklığına bırakılmış durumda kalındığını öne sürdü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU