SpaceX aynı Falcon 9 roketini 9. kez başarıyla fırlatıp indirerek kendi rekorunu kırdı

Starlink fırlatmaları Elon Musk'ın Mars'ı kolonileştirme planının bir parçası

SpaceX, Falcon 9 roketlerini görevler için yeniden kullanmaya ilk defa 2017'de başlamıştı (SpaceX)

SpaceX aynı Falcon 9 roketini 9. kez başarıyla fırlatıp indirerek kendi rekorunu kırdı.

14 Mart'ta Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde gerçekleşen fırlatma, 22. Starlink görevi ve SpaceX'in 2021'deki 8. fırlatmasıydı.

Şu anda yörüngede bin 100'den fazla Starlink uydusu var ve yerkürenin ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya ve Yeni Zelanda kısmındaki kullanıcılara yüksek hızlı internet sunuyor.

SpaceX önümüzdeki birkaç yıl içinde uydu takımını büyüterek geniş bant kapsama alanını dünyadaki yerleşim bölgelerinin yüzde 99'unu kapsayacak şekilde genişletmeyi umuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX'in kıdemli sertifikasyon mühendisi Kate Tice, "Bugünkü Starlink fırlatması bilhassa özel çünkü bir Falcon 9 roketini ilk defa 9. uçuşu için fırlatıyoruz.

Bir Falcon 9 yardımcı roketini ilk defa yalnızca 4 yıl önce tekrar uçurmuştuk, dolayısıyla bir yardımcı roketi 9. defa fırlatmak ekiplerimiz için hayli inanılmaz ve son derece heyecan verici" ifadelerini kullandı.

Falcon 9 yeniden uçuşa çıkabilen ilk yörünge sınıfı (taşıdığı yükü dünya yörüngesine yerleştirebilen -çn.) roket ve o tarihten bu yana Blue Origin gibi diğer özel uzay şirketlerine de kendi yeniden kullanılabilir roketlerini yaratmaları için ilham verdi.

SpaceX CEO'su Elon Musk, uzay uçuşunu tamamıyla daha ucuz ve daha erişilebilir hale getirmek için roketlerin hızla yeniden kullanılabilir olmasının önemini sürekli vurgulamıştı.
 


Pazar günkü Starlink fırlatmasının ardından Musk, şirketin uzay interneti projesinin Mars'ı kolonileştirme hedeflerini finanse etmek için kullanılacağını söyledi.

Teknoloji milyarderi SpaceX'i kurduğunda nihai amacı insanlığın gelecekte varlığını sürdürebilmesini sağlamak için insanlığı çok gezegenli bir türe dönüştürmekti.

Şirketin yeniden kullanılabilir roket teknolojisi önümüzdeki birkaç yıl içinde Mars'a insan göndermek yönündeki iddialı hedefine ulaşma umuduyla şu anda yoğun testlerden geçen Starship roketlerine uyarlandı.

Şu anda dünyadaki en zengin ikinci kişi olan Musk, geçen yıl şu ifadeleri kullanmıştı:

Dünya'da varlık biriktirmemin sebebi bunu karşılayabilmeye yardımcı olmak.

SpaceX'in tüm amacı gerçekten de hayatı çok gezegenli hale getirmeye yardımcı olmak... fakat uzay istasyonuna uydu fırlatmanın gelir potansiyeli, yılda yaklaşık 3 milyar dolara (yaklaşık 22,6 milyar TL) çıkabilir. Ama sanırım geniş bant (internet) sağlamak bundan katbekat daha fazla olacaktır, kaba bir tahminle yıllık 30 milyar dolar (yaklaşık 226 milyar TL) olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU