Eurovision: İzlandalı grup Filistin bayrağı nedeniyle ceza alabilir

Organizatörler, Hatari’nin canlı yayın sırasında Filistin bayrağı çıkarmasının “politik olmayan” yarışmanın kurallarını ihlal ettiğini düşünüyor

Finallerde 10. sırayı alan İzlanda temsilcisi Hatari oylar açıklanırken Filistin flaması göstermişti / Fotoğraf: The Independent 

Adam Forrest - The Independent 

Organizatörler, İzlanda’nın Eurovision temsilcisi cumartesi günkü oylama sırasında Filistin bayrakları salladığı için ceza alabilir dedi.

Punk üçlüsü Hatari oylama sırasında İzlanda’nın oyları açıklanırken Filistin bayrağı sallamış, kameralar derhal sunuculara dönmüştü.

Grup üyelerinden Stefan Agustsson daha sonra güvenlik görevlilerinin ellerinden bayrakları aldığı görüntüleri Twitter hesabından paylaşmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eurovision organizatörleri, “bu eylemin sonuçlarının” yarışmanın yönetim kurulunda tartışılacağını söyledi. Organizatörlerin yaptığı açıklamada “Eurovision Şarkı Yarışması, politik olmayan bir etkinliktir ve bu eylem yarışmanın kurallarının açık ihlalidir” dendi.

Bütün müzik gruplarının yarışmadan çekilmesini savunan PACBI (İsrail'e Akademik ve Kültürel Boykot İçin Filistin Kampanyası), eylemi çok da değerli bulmadı. PACBI açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Filistin sivil toplumu, sunduğumuz eylem hattını reddeden uluslararası grupların bu türden  zevahiri kurtarma eylemlerini şiddetle reddediyor.” 

Şarkı yarışmasının “politik olmadığı” öne sürülse de bu yıl İsrail’de yapılan yarışma Filistin davasına sahip çıkan aktivistlerin boykot çağrılarıyla tartışmaların odağına oturmuştu.

Madonna’nın sahne performansında da dansçılar Filistin ve İsrail bayraklarını birlikte taşımıştı. Organizatörler, “Performansın bu kısmı resmen onaylanan provalarda yoktu ve Madonna bunun politik olmayan bir etkinlik olduğu konusunda bilgilendirilmişti” açıklamasında bulundu. 

Filistin davasına sahip çıkan aktivistlerin yarışma finalindeki sahne performansını iptal etmesi yönündeki çağrılarını reddeden Maddona, “barış için yeni bir yol” açmak istediğini söylemişti. 

Yarışmanın yapıldığı Tel Aviv Kongre Merkezi önünde Filistin yanlısı küçük gösteriler yapılırken Kudüs’te de Şabat gününde (Cumartesi) yarışma düzenlenerek kutsal değerlere saygısızlık yapıldığına inanan ultra-Ortodoks Musevilerle polis arasında çatışmalar çıkmıştı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU