Çin, ABD'yi iki ülke ilişkilerini objektif ve rasyonel şekilde ele almaya çağırdı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ülkesinin dünya barışının kurucusu ve uluslararası düzenin bir savunucusu olduğunu ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Çin, ABD'yi iki ülke ilişkilerini "objektif ve rasyonel" şekilde ele alarak sağlıklı ve istikrarlı bir kalkınma yoluna geri döndürmek için çaba göstermeye çağırdı.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in açıklamalarına cevap verdi.

Cao, ABD'nin, Çin ve Çin-ABD ilişkilerini "doğru bir zihniyetle objektif ve akılcı bir şekilde" ele alması gerektiğini vurgulayarak, Washington yönetimini Çin'in içişlerine karışmayı bırakmaya, işbirliğine odaklanmaya, ilişkileri yeniden sağlıklı ve istikrarlı seviyeye oturtmak için Çin ile birlikte çalışmaya davet etti.

Çin'in dünya barışının kurucusu ve uluslararası düzenin bir savunucusu olduğunu ifade eden Cao, Pekin yönetiminin "küresel kalkınmaya katkıda bulunduğunu" söyledi.

Cao, Çin'in gelişiminin zorlukları değil fırsatları temsil ettiği için dünya barışında daha iyi koruma anlamına geldiğini söyleyerek, "Bazı ülkelerin hegemonyalarını sürdürmek için tanımlanan sistemleri değil uluslararası hukuka dayalı, BM merkezli uluslararası sistemi her zaman sıkı bir şekilde desteklemiştir" dedi.

Küreselleşme çağında, ideolojiyle kapalı küçük klikler oluşturmanın uluslararası düzeni yıkmanın kesin yolu olduğunu öne süren Cao, bu adımların başarısızlıkla sonuçlanacağını dile getirdi.

Austin ne demişti?

İlk yurt dışı seyahatini Pasifik bölgesine yapan ABD Savunma Bakanı Austin, bölgedeki ABD müttefikleri ile askeri iş birliğini arttırmak istediklerini ve Çin'e karşı "güçlü bir caydırıcılık" tesis etmek için bölgeye gittiğini söylemişti.

Austin, Pasifik seyahatini, ABD'nin Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanlığının karargahının da bulunduğu Hawaii adalarından başlatmıştı.

Burada kendisi ile seyahat eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Austin, "Bu seyahat ittifaklar ve ortaklıklarla ilgilidir. Oradaki kabiliyetlerimizi artırmakla ilgilidir" demişti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU