41 bin kişiyi kapsayan araştırma: Kadınlarda kalp krizi olasılığı hafife alınıyor

"Göğüs ağrısı çeken kadınlar da erkekler de acilen tıbbi yardım almalıdır"

Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların tıkanması ve bunun sonucunda kalbin kas dokusunun hasar görmesi anlamına geliyor (Unsplash)

Göğüs ağrısından mustarip kadınlara, erkeklerden daha fazla yanlış teşhis konduğu keşfedildi. Yeni araştırmada göğüs ağrısı çeken kadınların, tıbbi yardıma başvurmadan önce saatlerce bekleme olasılığının da daha yüksek olduğu anlaşıldı.

Araştırmanın bulguları, Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin 13 ve 14 Mart’ta internet üzerinden düzenlediği Akut Kardiyovasküler Bakım (Acute CardioVascular Care) kongresinde sunuldu.

İspanya’daki Barselona Hastanesi Kliniği’nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Gemma Martinez-Nadal, “Bulgularımız, göğüs ağrısına yönelik ilk değerlendirmelerin cinsiyete göre değiştiğini, kadınlarda kalp krizi olasılığının hafife alındığını gösteriyor” diye konuştu.

Araştırmada 2018 ve 2019’da göğüs ağrısı şikayetiyle acil servise başvuran 41 bin 828 kişinin verileri, tahlilleri ve aldıkları ilk teşhisler incelendi. Bu kişilerin yüzde 42’si kadındı.

İncelemeler öncelikle kadınların hastaneye geç başvurma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Belirtileri fark ettikten sonra en az 12 saat bekleyen hastalara odaklanan araştırmacılar. bunların yüzde 37’sinin erkek, yüzde 41’ininse kadın olduğunu gördü.

Dr. Martinez-Nadal, “Bu endişe verici. Çünkü göğüs ağrısı, kalbe giden kan akışının azalması (iskemi) rahatsızlığının ana semptomudur” dedi:

Bu durum, hızla müdahale edilmesi gereken bir miyokard enfarktüsüne (kalp krizi) yol açabilir.

Kalbin kas dokusu miyokard’da meydana gelen iskemik rahatsızlığa akut koroner sendrom (AKS) ismi veriliyor. Bulgulara göre hekimlerin göğüs ağrısı çeken erkeklerde ilk değerlendirmede bu sendromdan şüphelenme olasılığı kadınlara kıyasla daha yüksekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların incelediği vakaların yüzde 93'ünde EKG kesin bir tanı ortaya koymamıştı ve hekimler bu vakaların yüzde 42'sinde AKS’den şüphelenmişti. 

Doktorlarda AKS şüphesi uyandıran bu hastaların yüzde 39'unu kadınlar, yüzde 44,5'ini ise erkekler oluşturuyordu. 

Dr. Martinez-Nadal, "Doktorların, kadın hastalara yönelik ilk izleniminde iskemi dışındaki sorunlardan şüphelenme olasılığı daha fazlaydı” ifadelerini kullandı:

Hipertansiyon ve sigara gibi risk faktörleri, göğüs ağrısı çeken hastalarda olası iskemi şüphesini artırmalıdır. Ancak bu risk faktörlerini taşıyan kadınların da 'olası iskemi' teşhisi alma ihtimalinin erkeklerden az olduğunu gözlemledik.

Araştırmanın bulguları, koroner sendromun, kadınların yüzde 5’inde, erkeklerinse yüzde 3’ünde ilk etapta yanlış teşhis edildiğini ortaya çıkardı.

Kalp krizinin genellikle erkek hastalığı olarak düşünüldüğünü aktaran Dr. Martinez-Nadal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kadınlarda gözlemlenen belirtiler, stres veya kaygıya bağlanabiliyor. Bu nedenle kadınlarda yeterince araştırılmıyor, doğru teşhis edilmiyor ve tedavi yetersiz kalıyor. Göğüs ağrısı çeken kadınlar da erkekler de acilen tıbbi yardım almalıdır.

 

Independent Türkçe, Eurekalert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU