Süper Lig'de "kritik" haftalar başlıyor... Vardar: Şampiyonluk şansı yüzde 70 Beşiktaş, yüzde 30 Galatasaray'da; Çetiner: Fenerbahçe şansını yok denecek kadar azalttı

Süper Lig'de 30. hafta sonrası Beşiktaş liderliğini, Galatasaray zirve takibini sürdürdü. Fenerbahçe'de ise işler yolunda gitmiyor. Spor yazarları Faik Çetiner ile Sinan Vardar, takımların son durumu ve şampiyonluk yarışını Independent Türkçe'ye yorumladı

Süper Lig'de şampiyonluk yarışının en avantajlı ekibi bir maç eksiği bulunan Beşiktaş oldu / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de "Üç Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin ilk üç sırayı alarak kıyasıya mücadele ettiği şampiyonluk yarışında 30. hafta geride kaldı.

Lider Beşiktaş, konuk olduğu ve gol düellosu şeklinde geçen müsabakada Medipol Başakşehir'i 3-2 mağlup ederek, zirvedeki yerini korudu.

Hafta içi yaşanan Belhanda olayının gölgesinde Kayserispor deplasmanına giden Galatasaray, rakibini 3-0 mağlup ederek Beşiktaş'ı takibini sürdürdü.

30. haftanın en sürpriz skorlarından birine ise Fenerbahçe imza attı.

Sahasında lig sonuncusu Gençlerbirliği'ni konuk eden sarı-lacivertliler, tartışmalı pozisyonların damga vurduğu müsabakayı 2-1 kaybederek şampiyonluk yarışında ağır yara aldı.

Bu üçlüyü geriden takip eden Trabzonspor, deplasmanda Büyükşehir Belediye Erzurumspor ile 0-0 berabere kaldı.

Alınan bu sonuçların ardından maç eksiği bulunan Beşiktaş, haftayı 63 puanla zirvede kapatırken en yakın takipçisi 61 puandaki Galatasaray oldu.

58 puanı bulunan Fenerbahçe ligde üçüncü sırada yer alırken, 4. sıradaki Trabzonspor'un 52 puanı bulunuyor.

Spor yazarları Sinan Vardar ile Faik Çetiner, Süper Lig'de kalan 12 haftayı, takımların son durumunu ve şampiyonluk yarışını Independent Türkçe için yorumladı.

 

20210313_2_47316120_63341930.jpg
Hafta sonu Başakşehir'i mağlup eden Beşiktaş, rakibiyle Türkiye Kupası'nda tekrar karşılaşacak / Fotoğraf: AA

 

Sinan Vardar: Şampiyonluk şansı yüzde 70 Beşiktaş, yüzde 30 Galatasaray'da 

İlk üç sıradaki ekipler arasında Beşiktaş'ın, Süper Lig'in en iyi futbol oynayan takımının Beşiktaş olduğunu belirten Vardar, şöyle konuştu:

Beşiktaş coşkulu oynadığı kadar kontrollü de oynuyor. Tabi son maçlarda bazı hatalar dikkat çekiyor. Son Başakşehir maçında defansif iki hata vardı. Bunlar düzelecektir. O bölgede altyapıdan oyuncu var o da oynayabilir. Dorukhan sol bek oynayabilir. Gizli asker Necip oynayabilir. Sergen Yalçın bunu mutlaka değerlendirecektir. Beşiktaş'ın daha Cenk Tosun silahı var. Oğuzhan kendini daha çok oyuna verebilir. Adem Ljajic artık vites yükseltmeye başladı. Aboubakar zaten çok formda. Sezon başında tedirginlik yaratan Wellington son haftalarda çok iyi oynuyor. Zaten attığı harika golle mükafatını da aldı. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Beşiktaş'ı daha şanslı görüyorum. 

Beşiktaş'ın kadro yapılanmasının çok değişiklik göstermediğini ve bu durumun rakiplerine göre avantaj sağladığını savunan Vardar, şunları kaydetti:

Beşiktaş'ta belirli bir kadro var. Bugün Fenerbahçe'ye baktığınız zaman maça bir saat kala herkes bir kadro yapsa hepsi ayrı ayrı isimlerden oluşur. Beşiktaş'ta bir-iki futbolcu hariç kadro belli. Bu kadro istikrarı olduğunu gösterir. Burada da Sergen Yalçın'ın çok büyük payı var. 

Siyah-beyazlı camiada, sosyal medyada ve basının bir bölümünde Beşiktaş'ın destek gördüğünü aktaran Vardar, şampiyonluk yarışıyla ilgili şu görüşü savundu:

Futbol kamuoyu artık şunu kabul ediyor: Beşiktaş müspet futbol oynuyor... Fenerbahçe'nin son mağlubiyeti nedeniyle aradaki puan farkı da iyice açıldı. Eksik maçını kazanırsa Galatasaray ile de 5 puan fark olacak ve bir de oynayacağı maç bulunuyor. Ben şampiyonluk şansının yüzde 70 Beşiktaş, yüzde 30 Galatasaray lehine olduğunu düşünüyorum. Ama dediğim gibi Beşiktaş'ın oynadığı müspet futbol da ortada.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ligde son haftalar yaklaşırken futbol kamuoyunun sık sık tartışmalarla meşgul olduğunu hatırlatan Vardar, gerilen ortamla ilgili şu yorumu yaptı:

Türk futbolunun olumsuzluğu ayyuka çıkmış vaziyette. Şimdi hakem hataları, VAR tartışmalarını görüyorsunuz. Sistemsizlik devam ediyor ve bu nedenle kulüplerin müthiş bir ekonomik krizi var. Bankalar Birliği'nden yeni bir düzenleme bekleniyor biraz rahatlamaları için. Beşiktaş şampiyon olursa 40-50 milyon euroluk bir geliri olacak. Bu parayla yaralar sarılacak. Galatasaray için de aynı şey geçerli. Kulüpler Birliği ve kulüp başkanları bu durumu frenlemeli. Mecliste 7 senedir çıkması beklenen bir kanun var. Gençlik ve Spor Bakanı ile Saffet Sancaklı çıkması için uğraşıyor. O kanun çıkarsa kulüpler bir nebze olsun dengeyi bulacak. Çünkü kulüp başkanları ve yöneticiler mali işlerden sorumlu olacak. Heyecanla bu kanunu bekliyoruz.

 

Falcao-AA.jpeg
Radamael Falcao, Kayserispor'u 3-0 yendikleri maçta Galatasaray'ın ilk golüne imza attı / Fotoğraf: AA

 

Faik Çetiner: Fenerbahçe şansını yok denecek kadar azalttı

Fenerbahçe'nin dün bu sezonun en sürpriz skorunu aldığını ve bu sonuçla şampiyonluk şansının oldukça zayıfladığını düşünen Çetiner, takımların aralarındaki puan farkı ve ikili averajlara dikkat çekti:

Beşiktaş eksik maçını kazanırsa Fenerbahçe'nin 8 puan önünde olacak ve derbiye bu moralle çıkacak. Fenerbahçe'nin lige tekrar ortak olması için bu hafta Beşiktaş'ı yenmesi gerekiyor. Bu moral, oyun anlayışı ve teknik direktör yapısıyla çok kolay değil. Yense bile ancak şans elde eder. Beşiktaş'la berabere kalsa bile yine ikili averajı rakibine kaptıracak, yani beraberlikte bile havlu atacak. Ayrıca önünde sadece Beşiktaş yok, Galatasaray da var. Onlar da üç puan önde. Puan olarak yakalaması da yetmiyor. İkili averajla yine Galatasaray önde. 

"Bence Fenerbahçe şansını yok denecek kadar azalttı" diyen Çetiner, Süper Lig'deki şampiyonluk yarışıyla ilgili şunları kaydetti:

Geriye kalan haftalar, Beşiktaş ile Galatasaray arasında gidecek gibi görünüyor. Burada son form durumu ve kulüp içindeki çalkantısız ortamı olan Beşiktaş'ın daha şanslı olduğunu görüyorum.

Süper Lig'de son haftalara girilirken futbol ortamının gerilmesinin nedenini de açıklayan Çetiner, şu görüşü paylaştı:

Ortamın gerilmesi ortadaki 30 milyon eurodan kaynaklanıyor. Bu sezon son kez Şampiyonlar Ligi'nde doğrudan katılım olacak ve bu takım 30 milyon euro alacak. Bu gerilimin tek sebebi 'tamamen duygusal'. Çünkü 30 milyon euroyu alan biraz rahatlayacak. Şampiyon olamayan da mali olarak çok zor duruma düşecek. Kavganın sebebi bu. 

 

20210315_2_47333656_63379751.jpg
Fenerbahçe, maç sonu karşılaşmanın hakemlerine tepki gösterdi / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçelilerin bir kısmı bu açıklamalara itibar etmiyor"

Mevcuttaki tartışmaların şampiyonluk yarışını bir şekilde etkileyeceğini dile getiren Çetiner, Gençlerbirliği'ne sahasında Fenerbahçe'de maç sonu yapılan açıklamaları eleştirerek, takımın kötü futbol oynadığına işaret etti:

Dün Fenerbahçe büyük bir yara aldı. İki yöneticisi çıkmış hala 'FETÖ', 'çizgiler çekilmemiş' diyor. Adama sormazlar mı 'Koskoca Fenerbahçe takımı. Siz ne oynadınız ne yaptınız, bütün maç bir tane pozisyonunuz yok, antrenör doğru değişiklikler yapmıyor?' diye. Diyelim ki o gol ofsayt. E Avrupa'da da aynı hatalar oluyor. Avrupa kupalarında elle goller atıldı. Onlar faturayı başka bir yere çıkartıp kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar ama artık Fenerbahçelilerin bir kısmı bu açıklamalara itibar etmiyor.

Fenerbahçe'nin en büyük hatasının "Emre Belözoğlu ve Erol Bulut'un zaman olmadan göreve gelmeleri" olduğunu söyleyen Çetiner, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Kulüpteki ömürleri kısa sürecek gibi geliyor. Emre Belözoğlu bu sene biraz gayret etse futbol oynayacak haldeyken kulübe sportif direktör oldu. Selçuk Şahin, Mehmet Yozgatlı, Mehmet Aurelio, Emre Belözoğlu... O grubun da hepsi aynı jenerasyon. Onlar birbirlerine ne yapabilirler ki? Hepsi aynı dönemde futbol oynamış insanlar Fenerbahçe'de teknik ekibe soyunmuşlar. Bunun tek sorumlusu da yönetim. Bakalım sezon sonunda fatura kime çıkacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU