Can Ataklı: Maliye, doktorların canına okuyor

"Bütün defterler, faturalar, makbuzlar, bankadan çekilen ve yatırılan paralar, kredi kartı harcamaları didik didik ediliyormuş"

Fotoğraf: AA

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, Maliye ekiplerinin bu yıl doktorların bütün hesaplarını didik didik incelediğini ve “canlarını okuduklarını” yazdı.

Ataklı, “Maliye, doktorların canına okuyor” başlıklı köşe yazısında doktorların şikayetlerini şöyle aktardı:

Bir hafta kadar önce öğrendim ilk kez. Sonra tanıdığım birçok doktor arkadaşıma hatta kardeşime ve eşine bile sordum, “Vergi memurları sizlerin de kâbusu mu?” diye. Öyleymiş. Maliye her yıl bir meslek grubunu seçip mükellefleri hallaç pamuğu gibi atarmış, bu yıl sıra doktorlardaymış. Bütün defterler, faturalar, makbuzlar, bankadan çekilen ve yatırılan paralar, kredi kartı harcamaları didik didik ediliyormuş. Diyeceksiniz ki, “Herkes vergisini vermek zorunda değil mi, zaten normali bu tür incelemelerdir.”

İlk anda haklı gibi görünebilirsiniz. Ama durum öyle değil. Bir kere artık nakit para kullanan sayısı çok azaldığı için hemen her şey kayıt altına giriyor, doktorlar da hastalardan kazandıkları paranın en az üçte birini zaten devlete ödüyor başka bir işlem yapmaya gerek kalmadan. İkincisi, kimi KDV gibi zorunlu, kimi de beyana dayalı bilgiler sayesinde doktorlar da ciddi vergi ödüyorlar. Durum böyleyken bütün doktorları incelemeye alıp tek tek incelemek ve mutlaka ve mutlaka bir vergi kaçağı bulup bunu beş yıl geriden alıp fahiş faiz ve cezalarla yüklemek ahlaki de vicdani de değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doktorların “Vergiciler hiçbir eksiğiniz olmasa bile bazı usul hataları falan bulup en az 25 bin lira ceza kesiyorlar. Sonra bunu itirazsız ödememiz halinde 10 bin liraya kadar indiriyorlar” dediğini söyleyen Ataklı, şöyle devam etti:

Ben de “Madem hiç eksiğiniz yok niye itiraz etmiyor, mahkemeye koşmuyorsunuz?” diye sordum. Cevap çok basit; “Mahkemeye gitsek en az iki yıl. Devletle olan sorunlarda vatandaşın kazanması pek mümkün değil. Kaybedersek indirimden de yararlanamadığımız gibi hem mahkeme giderlerini hem de geçen sürenin faizini ödüyoruz. Verip kurtulmak en akıllıcası.” Herkes vergisini ödeyecek. Kimseye ayrıcalık yapılmayacak. Tamam da binlerce doktor koronaya karşı fedakarca savaşırken, binlerce doktor da korona önlemleri yüzünden çalışamaz ve para kazanamaz durumda.

Ataklı, şu yorumunu dile getirdi:

Bu insanların üzerine yürümek, geçmiş beş yıldan itibaren hesap sormak ve en düşüğü 25 bin liradan başlayan cezalar kesmek, “mali” açıdan doğru gibi görünebilir ama ahlaki açıdan çok yanlıştır.

"Vergi memurları doktorları beş yıl öncesinden başlayarak sorguya tabi tutuyormuş" iddiasını da gündeme getiren Ataklı, yazısının ilgili kısmını şöyle sonlandırdı:

Banka hesapları kontrol ediliyor ve elden yatırılan paranın nereden geldiği soruluyormuş. “Alacağım vardı, eşimden aldım, kardeşim verdi” gibi sözler kabul edilmiyormuş. Bir doktor, “Her şeyimi incelemişler ama nedense aldığım emekli maaşını hiç görmemişler, emekli maaşımı çekip bankaya yatırdığım için hesap sordular ve nedense ikna olmadılar” dedi. Bir başka doktor, “Tanıdıklarımıza ilaç yazsak bile sanki muayene etmiş gibi deftere işliyor ve KDV ödüyoruz. Tabii doktor ücreti almadığımız için düşük yazıyoruz, buna da ceza kestiler” dedi. Geçen 6 ayda tek ameliyat yapamadığını söyleyen bir doktor da “Çünkü hastaneler pandemi nedeniyle birçok ameliyatı iptal etti, çok gerekli olanlar dışında ameliyat yapılmıyor. Gelirim 10’da bire düşmüşken maliye on binlerce liralık ceza kesiyor. Bizleri ‘nasıl olsa vergi kaçırıyorlardır’ diye görmelerine çok üzülüyorum” diye konuştu.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU