Amazon'un patronu Jeff Bezos, Bernie Sanders'ın davetini reddetmiş

Vermont Senatörü, Amerikalı milyarderi salgın sırasında servetini 78 milyar dolar daha artırırken işçileri neden bu koşullara mahkum ettiğini anlatması için çağırdığını söyledi

Sanders, Bezos'un şirketindeki işçilerin hakları için bir süredir mücadele veriyor (Fotoğraflar: AFP)

ABD'li senatör Bernie Sanders'ın Amazon'un sahibi Jeff Bezos'u Senato'da gelir eşitsizliğiyle ilgili yapılacak bir oturuma davet ettiği ancak muhatabının bu çağrıyı geri çevirdiği ortaya çıktı.

Sanders'ın, başkanlık ettiği Senato Bütçe Komitesi'nde 17 Mart'ta yapılması öngörülen oturumda yer alması için ünlü iş insanını ifadeye çağırdığını aktaran CNBC, bu bilginin Amazon tarafından da doğruladığını belirtti.

ABD'li e-ticaret devi, koronavirüs pandemisi nedeniyle doruk noktasına çıkan satışlar sayesinde bu süreçte en çok kâr eden şirketlerden biri olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Firmanın sahibi Bezos ise aralarında Sanders'ın da olduğu bir grup parlamenter tarafından, salgın sırasında işçilerin içinde bulunduğu çetin çalışma koşulları nedeniyle eleştirilmiş; firmanın hastalığa yakalanma riski yüksek işçiler için tehlike ödeneğini kesmesi de büyük tepki çekmişti.

Sanders söz konusu davetle ilgili paylaştığı tweet'te şu ifadeleri kullandı:

Jeff Bezos pandemi sırasında servetine 78 milyar dolar daha katarken, Amazon'daki işçileri ekonomik haysiyetten mahrum bırakmak adına neden bu kadar çok para harcamanın uygun olduğunu düşündüğünü Amerikan halkına izah etmesi için kendisini önümüzdeki hafta Bütçe Komitesi'nde ifade vermeye davet ettim.

Amerikalı senatör ayrıca, Amazon'un Alabama eyaletinin Bessemer kentindeki tesisinde çalışan işçilerin sendikalaşma çabalarına destek verdi.

Amazon'u sıklıkla eleştiren isimler arasında yer alan Sanders, şirketin üst düzey yöneticileriyle, sipariş paketlerini hazırlayan ve bu ürünleri müşterilerin kapısına kadar teslim eden çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliğini mercek altına almıştı.

Firma, Sanders'ın yanı sıra diğer işçi hakları savunucularından gelen eleştirilerin ardından 2018'de asgari ücreti saati 15 dolara (yaklaşık 113 TL) çıkaracaklarını duyurmuştu.

Son gelişmenin ardından bir Amazon sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada, şirketin, bir süredir federal asgari ücreti yükseltme çabalarında bulunan Sanders'ın girişimlerini desteklediğini söyledi.

Sözcü, "2018'de bizim işçilerimiz için yaptığımız gibi, Senatör Sanders'ın federal asgari ücreti saati 15 dolara çıkarmak için gelir eşitsizliğini yasal düzenlemelerle azaltma çabalarını tamamen destekliyoruz" dedi.


Diğer yandan Northwest Arkansas Democrat-Gazette (NWADG) sitesi, Sanders'ın başkanlığında gerçekleştirilecek komite oturumunda Amazon işçilerinden birinin ifade vereceğini belirtti.

NWADG, 5 bin 805 işçinin çalıştığı Bessemer tesisinde işçileri yetiştiren Jennifer Bates'in komitede tanıklık yapacağını aktardı.

Forbes'un verilerine göre Bezos, 181,3 milyar dolarlık (yaklaşık 1,37 trilyon TL) servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde birinci sırada yer alırken, onu 170,4 milyar dolarlık (yaklaşık 1,29 trilyon TL) malvarlığıyla Elon Musk izliyor.


Independent Türkçe, CNBC, Northwest Arkansas Democrat-Gazette, Forbes

Derleyen: Elvide Demirkol 

DAHA FAZLA HABER OKU