ABD Federal İletişim Komisyonu, Huawei'yi "ulusal güvenliğe tehdit" saydı

Trump yönetimi 2019'da söz konusu şirketleri ekonomik kara listeye almıştı

Trump'ın ardından görevi devralan Joe Biden da Çinli teknoloji devi Huawei'ye yönelik yaptırım kararları aldı (AFP)

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), 2009 tarihli bir yasayla kendisine verilen görev uyarınca Çinli 5 firmayı resmen "ulusal güvenliğe tehdit" olarak nitelendirdi.

Reuters'ın haberine göre FCC; Huawei Technologies Co, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co ve Zhejiang Dahua Technology Co şirketlerini listeye aldı.

2019 yasası, FCC'nin telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri üreten şirketler arasında "ABD ulusal güvenliği için kabul edilemez bir risk oluşturduğu tespit edilenleri" belirlemesini gerektiriyor.

FCC Başkan Vekili Jessica Rosenworcel konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bu liste, ülke genelinde yeni nesil ağlar kurulurken, şirketlerin geçmişte yapılan hataları tekrarlamamalarını ya da ABD ulusal güvenliğine veya Amerikalıların güvenliğine tehdit oluşturacak ekipman ve hizmetleri kullanmamalarını sağlayacak anlamlı bir kılavuz sunuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hikvision'dan cuma günü geç saatlerde gelen açıklamadaysa, şirketin FCC kararına şiddetle karşı çıktığı ve "bu asılsız tanımlamanın en iyi şekilde nasıl ele alınacağına dair tüm seçenekleri değerlendirdiği" kaydedilirken, firmanın yeni nesil ağlarla ilgili herhangi bir listede olmadığı ifade edildi.

ABD 2019'da Huawei, Hikvision ve diğer firmaları ekonomik kara listeye almıştı.

Eski Başkan Donald Trump'ın yönetimi sırasında federal hükümet Ağustos 2020'de kendisine bağlı kuruluşların Çinli 5 şirketin herhangi birinden mal veya hizmet satın almasını yasaklayan düzenlemeleri yayımlamıştı.

FCC de Aralık 2020'de Huawei ve ZTE'yi iletişim ağlarına yönelik ulusal güvenlik tehdidi olarak kabul etmiş ve böylece Amerikalı firmaların söz konusu şirketlerden ekipman satın almak için 8,3 milyar dolarlık (yaklaşık 63 milyar TL) bir hükümet fonundan yararlanması yasaklanmıştı.

Huawei bu duruma geçen ay ABD 5. Temyiz Mahkemesi'ne sunduğu dilekçeyle itiraz etmişti.

ABD merkezli haber sitesi Verge'e göre Çinli telekomünikasyon devi mahkemeye yaptığı başvuruda, FCC'nin yetkisini aştığını belirterek Trump yönetiminin getirdiği yasağın sonlandırılmasını istemişti.


Independent Türkçe, Reuters, Verge

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU