Türkiye’den Libya’ya çok sayıda zırhlı araç gönderildi

Samsun’dan çıkan zırhlı araç yüklü gemi dün Libya’nın başkenti Trablus’a ulaştı

Kirpi, BMC Otomobil'in "Mayına Karşı Korumalı ve Çok Amaçlı Zırhlı Araç" sınıfında bulunuyor / Fotoğraf: Facebook/Liva Sumud

Türkiye, Libya’nın batısı ile başkent Trablus çevresini elinde tutan Birleşmiş Milletler (BM) destekli Ulusal Birlik Hükümetine, BMC üretimi “Kirpi” adı verilen zırhlı araç ve ağır silah gönderdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin resmi Facebook hesabından yapılan açıklamada, “Ulusal Birlik Hükümeti, Trablus’u savunan güçlerini zırhlı araç, mühimmat ve kaliteli silahlarla donatıyor” dendi.

Hükümetin açıklamasının ardından sosyal medyada onlarca Kirpi türü zırhlı aracın Trablus Limanı’na indirildiği görüldü.

Görüntülerde zırhlı araçların Moldova bayraklı “Amazon” adlı kargo gemisiyle getirildiği görülüyor.

Konu ile ilgili şu ana kadar Türkiye’den herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz hafta Reuters’a konuşan Trablus hükümetinden bir yetkili, “Herhangi bir saldırıyı durdurmak adına Türkiye’den gelecek her türlü sivil ve askeri destek için sürekli iletişim halindeyiz” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

General Hafter’in başında olduğu Libya Ulusal Ordusu, geçtiğimiz nisan ayının başında Trablus’u ele geçirmek için askeri operasyon başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre burada yaşanan çatışmalarda 126 sivil ölürken, 75 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin Libya’daki Ulusal Birlik Hükümeti’ni desteklediğini açıklamıştı.

2014’ten beri Libya’da Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan General Hafter’i; Türkiye ve Katar ise Ulusal Birlik Hükümeti’ni destekliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU