MÜSİAD: Reform Paketi ile birlikte piyasalarda gözlenen V tipi toparlanma çok daha fazla sektöre yayılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Reform Paketi'ni değerlendiren MÜSİAD Başkanı Kaan, açıklanan paketin ülke ekonomisine olumlu yansımasını beklediklerini kaydetti

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "Ekonomi Reformlarını" değerlendirdi / Fotoğraf: AA

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün gerçekleştirilen "Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı"nda duyurduğu reform kararlarına ilişkin yazılı açıklamasında, açıklanan paketin ülke ekonomisine olumlu yansımasını beklediklerini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmekte olan ülkelerin tarihlerinin en kötü büyüme performanslarından birini sergilediği 2020 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 1,8 büyüdüğünü belirten Kaan, yılın son çeyreğinde kaydedilen 5,9 puanlık büyümenin de 2021 yılı için ciddi bir motivasyon kaynağı olduğunu kaydetti.

Söz konusu gelişmelerde geçen yılın mart ayında açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin piyasalara sunmuş olduğu destek ve teşviklerin etkisinin belirgin bir şekilde hissedildiğini aktaran Kaan, "Nitekim 2020 genelinde ekonomi yönetiminin salgından etkilenen kesimlere yönelik sağladığı destekler milli gelirimizin yüzde 10’una ulaşmış, yalnızca nakit olarak sağlanan destek toplamı 45 milyar TL’yi aşmıştı. Böylece Ekonomik İstikrar Kalkanı, Kovid-19’un oluşturduğu şok ile ciddi bir sarsıntı geçiren Türkiye ekonomisine can suyu olmuştu. Bu bağlamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan Reform Paketi de iş dünyası adına, 2021 yılında ekonomik aktivitenin yönünün pozitifte tutulacağına dair oldukça memnun edici bir gelişme olmuştur” dedi.

"Cari açıkla mücadele noktasında ekonominin direnci artacaktır"

MÜSİAD olarak, geçen aralık ayında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bir araya gelerek, 100 maddelik bir öneri seti sunduklarını hatırlatan Kaan, Erdoğan tarafından açıklanan paketin piyasaya olumlu yansıyacağını belirterek, "İş dünyasının birçok talebine oldukça olumlu bir yaklaşım arz ettiğini gördüğümüz bu Reform Paketi ile birlikte, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden itibaren piyasalarda gözlenen V tipi toparlanmanın çok daha fazla sektöre yayılacağına inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Bilhassa dar gelirli esnafa sağlanan gelir vergisi muafiyeti ve beyan yükümlülüğünün kaldırılmasının, ekonominin lokomotifi konumunda bulunan KOBİ'lerin iş hacminde ciddi bir artış sağlayacağını aktaran Kaan, şunları kaydetti:

"Açıklanan desteklerle birlikte kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele noktasında ekonominin direnci artacaktır. Harcama disiplininin sağlanması, kamuda israfın azaltılması, bütçenin yeniden imar edilmesi ve nakit yönetiminde verimliliğin artırılması, kamu harcamaları ve yatırımlarının ekonomik büyümeye verdiği katkıyı artıracaktır”

 "Türkiye ekonomisi pozitif büyüme patikasında yoluna devam edecektir"

Abdurrahman Kaan, ayrıca kurulacak olan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Finansal İstikrar Komitesi'nin de  kamunun gözetim ve denetiminin artırılmasının yanı sıra kamu dışı kurumlarla olan koordinasyon ve istişare mekanizmasını da daha verimli hale getireceğine inandıklarını kaydetti.

Kaan, "Türkiye ekonomisine taze kaynak girişi sağlayacağına inandığımız bu Reform Paketi ile birlikte, iç talepten yatırım harcamalarına kadar birçok parametrede hızlı bir gelişim gözlenecektir. Böylece son dönemde parasal sıkılaştırma adımlarıyla birlikte nispeten baskı altında kalan ekonomik aktivitedeki toparlanma hızı da yılın ikinci çeyreği itibarıyla ivme kazanacak, Türkiye ekonomisi pozitif büyüme patikasında yoluna devam edecektir" dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU