ABD'de bir ilk: Banliyö, siyahi sakinlerine "tazminat" ödeyerek tarihe geçiyor

Plan, yüzyıllar süren ayrımcılığın telafisine yardımcı olmak adına siyahi sakinlere 10 yıllık süreçte 10 milyon dolar dağıtılması yönünde

Illinois eyaletinin Evanston şehrinde siyahi sakinlere 10 yılda 10 milyon dolar dağıtılması planlanıyor (AP)

Illinois'daki bir banliyö, Amerika Birleşik Devletleri'nde tazminat ödeyen ilk şehir oluyor fakat yapılan ödemelerinin adının ne olması gerektiğinde herkes hemfikir değil.

Şikago'daki banliyö Evanston'un Şehir Konseyi, kanunu 2019'da onaylamıştı ve şimdi kararı uygulamaya başlıyor. Plan, eğlence amaçlı esrar kullanımı üzerinden alınan yüzde 3'lük bir vergiyle toplanan 10 milyon doların (yaklaşık 75 milyon TL) siyahi sakinlere karşı yüzyıllardır süren ayrımcılığı telafi etmeye yardımcı olmak adına 10 yıllık bir süreçte dağıtılmasını içeriyor.

Yasayı sunan belediye meclisi üyesi Robin Rue Simmons, NBC News'a verdiği demeçte şöyle dedi:

Tarihte, bu ulusun yalnızca tazminatların neden gerekli olduğuna dair irade ve farkındalığa değil, aynı zamanda bunu uygulayacak yürekliliğe de sahip olduğu bir dönemdeyiz.

Belediye Meclisi ilk 400 bin doları (yaklaşık 3 milyon TL) konutlara harcamak yönünde bir plan ortaya koydu. 1919-1969 yılları arasında Evanston'da konut ayrımcılığına maruz kaldıklarını (veya buna maruz kalan birinin soyundan geldiklerini) kanıtlayabilen siyahi sakinler, özellikle bir ev satın almak veya geliştirmek için kullanılabilecek 25 bin dolarlık (yaklaşık 190 bin TL) bir ödeme alacak.

Konsey planı 22 Mart'ta oylayacak.

1969 yılı Evanston için önemli bir yere sahip. O sene şehir adil bir konut yönetmeliği kabul etmişti fakat yerel toplum kuruluşları, bölgesel sınırlama ve ayrımcılığın asla ortadan kalkmadığını söylüyor.

Simmons, yasasının bu yüzden gerekli olduğunu ifade ediyor.

Kent Konseyi üyesi Simmons şunları söyledi:

Tazminatlar siyahi topluluğunun tarihi tecrübelerine ve çağdaş koşullarına verilebilecek en uygun yasal yanıttır. Ve siyahi karşıtı politikaların çoğu yasaklanmış olsa da, bölgelere ayırma ve başka hükümet uygulamaları da dahil olmak üzere birçoğu hala siyasetin içindeki yerini koruyor.

Fakat bazıları "tazminat" kelimesinin hatalı olduğunu düşünüyor.

“Evanston Irkçı Tazminatları Reddediyor” adlı Facebook grubunun yöneticilerinden Sebastian Nalls, NBC'ye verdiği demeçte “Mevcut programın adını değiştirmemiz gerekiyor, çünkü sadece bir konut programına sahip olmak tazmin edilmek değildir” ifadelerini kullandı.

20 yaşındaki Nalls, siyahi sakinlerinin doğrudan nakit ödeme alması gerektiğini ve şehir tarafından tahsis edilen konut fonlarının yeterince ileri gitmediğini söylüyor.

Facebook grubuysa daha da net.

Gruptaki bir gönderide "Mevcut öneri doğası gereği siyahi karşıtı ve biz bu tasarıyı herhangi bir tazminat biçimi olarak reddediyoruz" ifadeleri yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda "Evanston şehri tarafından önerilen mevcut yasa tasarısı hiçbir şekilde ırksal eşitliği, anti-kapitalist bir süreci göz önünde bulundurmadı. Nihayetinde, tarihsel olarak ırkçı olan bankalar ve şirketler gibi finansal kuruluşlar ve bazı kişiler bu tekliften kâr edecek" deniyor.

Kâr amacı gütmeyen medeni haklar kuruluşu Ulusal Afro-Amerikan Tazminat Komisyonu aynı fikirde değil.

Komisyonun toplantı organizatörü Ron Daniels, NBC'ye "Bu bir tazminattır. Evanston şehri, bu özel zarar kategorisi için onarımlar yapma sürecinde" diye konuştu.

Simmons da Facebook grubunun iddialarını reddediyor.

Konsey üyesi "Bir belediye yönetimi olarak yetki alanımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz" diyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU