Türkiye, Rusya ve Katar’ın Suriye konulu ortak açıklaması

Bakanlar, Birleşmiş Milletler Antlaşması uyarınca Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki taahhütlerini teyit etti

Türkiye, Rusya ve Katar’ın Dışişleri Bakanları Doha’da düzenledikleri basın toplantısında (DPA)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani dün Katar’ın başkenti Doha’da üçlü bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakanların görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamanın tam metni şöyle;

Katar, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları, Suriye krizini ve nihai siyasi çözüme katkıda bulunmak amacıyla işbirliği yollarını tartışmak üzere 11 Mart 2021’de Doha’da bir araya geldi.

Bakanlar, Birleşmiş Milletler Antlaşması uyarınca Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki taahhütlerini teyit etti.

Suriye ihtilafına askeri bir çözüm olmadığına inandıklarını ifade eden Bakanlar, Suriyeli tarafların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı ve 2012 tarihli Cenevre Bildirgesi ile tutarlı bir siyasi çözüme ulaşmalarını sağlama konusunda, BM’nin kolaylaştırdığı siyasi süreci güçlendirmeye yönelik taahhütleri yineledi.

Bakanlar, terörün tüm tezahürleriyle mücadele etmekle birlikte, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalayan ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı koyma konusundaki kararlılıklarını teyit etti.

Anayasa Komitesi’nin rolü ile Suriyeli tarafların kriterlere ve eylemin temel unsurlarına saygı göstermesini sağlamanın önemine vurgu yapan bakanlar, Anayasa Komitesi’nin çalışmalarında yabancı ülkelerin müdahalesi olmayan yapıcı etkileşimi desteklediklerini ifade etti.

Bakanlar, BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in çabalarını destekleyerek, Anayasa reformunu gerçekleştirme kapsamında sürdürülebilir ve etkili çalışmayı sağlamak için Suriyeli taraflar ve Anayasa Komitesi temsilcileriyle sürekli etkileşim yoluyla, Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına katkıda bulunmaya dayalı tutumlarını yeniden teyit etti.

Suriye’ye aşı sağlanması konusunda çağrı yapıldı

Suriye’deki insani durum ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının Suriye‘deki sağlık sistemi, sosyal, ekonomik ve insani koşullar açısından yarattığı derin zorluklarla ilgili büyük endişelerini dile getiren bakanlar, başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere BM ve kuruluşlarını COVAX girişimi de dahil olmak üzere, Suriye’ye aşı sağlanması konusuna öncelik vermeye çağırdı.

Suriye’deki sağlık koşullarının iyileştirilmesine yönelik çabaların desteklenmesi ve siyasi çözüm sürecinde ilerleme sağlanması için ülke genelindeki tüm Suriyelilere ayrımcılık, siyasallaştırma ve önkoşul olmaksızın insani yardımın artırılması gereğini vurgulayan bakanlar, uluslararası toplum, BM ve insani yardım kuruluşlarını bu konudaki çabalarını güçlendirmeye çağırdı.

Bakanlar, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü dönüşlerini kolaylaştırma ihtiyacını vurgulayarak, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve diğer uzman uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere tüm ilgili taraflarla temasa devam etme isteklerini ifade etti.

Suriyeli taraflar arasında tutukluların, özellikle de çocuk, kadın ve yaşlıların serbest bırakılmasına ilişkin güven artırıcı girişimler için işbirliği ve desteğin önemini ifade eden bakanlar, bu adımın Suriyeli taraflar arasında karşılıklı güvene dayalı olumlu bir atmosfer yaratarak, siyasi sürecin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları, Doha’da Suriye konulu ilk istişare toplantısına ev sahipliği yapan Katar devletine şükranlarını sundu.

Bakanlar, bu açıklamada belirtilen ortak hedeflere ulaşmaya yönelik çabaları sürdürmek için üç ülkeden temsilci atamaya karar verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU