Deniz Zeyrek: Manevra zamanı çok yakında

“Dış politikada büyük manevralara hazır olmak lazım”

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Türkiye’nin dış politikada “manevra yapacağını” söyledi.

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında “Mavi Vatan'ı dilimizden düşürmediğimiz şu günlerde hükümet devasa bir manevraya hazırlanıyor” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zeyrek, şunları yazdı:

Geçenlerde İhlas Medya'nın Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Türkiye Gazetesi'ndeki köşesinde yazdı. Kendisiyle uzun zaman birlikte diplomasi muhabirliği yaptık. Aynı zamanda savunma muhabirliği de vardır. O nedenle kaynaklarının sağlam olduğunu biliyorum. Şöyle diyor Sevgili Batuhan: “Gelişmeler bize Mısır'la yeni bir sayfanın açılacağı izlenimi veriyor. Kahire-Ankara bu yapıcı havayı Doğu Akdeniz'de anlaşma zeminine taşıyabilir. Türkiye'nin önerisi uluslararası hukuka uygun olduğu gibi, Mısır'ın çıkarlarını da koruyor. Türkiye ‘kazan kazan' formülüyle hareket ediyor. Kimseye düşmanlık etmeden. Mısır da Türkiye'nin kıta sahanlığını tanıyarak açık kapı bıraktı. Yunanistan'ı üzecek yeni sıcak gelişmeler çok yakında.”

Sordum soruşturdum. Gerçekten de Dışişleri Bakanlığı Mısır'la bir diyalog kanalı açmış ve kartların yeniden karıldığı Doğu Akdeniz'de Mısır'la iki tarafın da kârlı çıkacağı bir anlaşma arayışına girmiş. Hemen “bir değişiklik mi olmuş” diye Mısır'ın yönetimine baktım. Hayır, hiçbir şey olmamış. “Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Mursi'nin katili darbeci lider Sisi” hâlâ iktidarda. Hem de astığı astık kestiği kestik vaziyette. Aklıma “Rabia Meydanı” geldi. Aklıma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir Suudi Arabistan ziyareti öncesinde “Sisi ile görüşecek misiniz” sorusuna verdiği “Şaka yapıyorsun herhalde…” yanıtı geldi. Mısır'da hiçbir şey değişmediği halde Türkiye'nin Mısır'la ilişki kuruyor olması değişenin Türkiye olduğunu gösterir.

"Bakın göreceksiniz..."

Türkiye gazetesinden Batuhan Yaşar’ın yazısında “Türkiye ve İsrail her an normalleşme adımları atabilir. Doğu Akdeniz'de ortak projelerin de peşi sıra geleceğine emin olun…” şeklinde bir kısım daha olduğunu anımsatan Zeyrek, şu ifadeleri kullandı:

“Van minut” krizini anımsadınız mı? Sonrasında Mavi Marmara meselesini. Ya ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdığında söylenenleri? Peki ya Filistin'in yetim çocuklarını? Gazze'deki İsrail bombardımanlarını? Hükümet, Mısır ve İsrail'le diyalog kapısı aralayarak Türkiye'nin çıkarları açısından doğru olanı yapıyor olabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki diplomasi istikrar ister. Çok fazla köşeli sözü kaldırmaz. Koşullar sizi bazı konularda geri adım atmak zorunda bırakabilir. O durumlarda doğru olanı yapıyor olsanız dahi, geçmişte yaptıklarınız ve söylediklerinizin tutarsızlığı yüzünden eleştiri oklarından kurtulamazsınız. Bakın göreceksiniz, yakında ABD'yle ilişkiler konusunda da benzer adımlar atılacak. Dış politikada büyük manevralara hazır olmak lazım!

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU