Mars'ın keşfinde nereden nereye: Uzay araçlarının kadrajından Kızıl Gezegen'in çarpıcı manzarası

Görüntüler, onlarca yıl önce başlayan serüvende ne kadar yol alındığını ortaya koyuyor

Mars'ta yapılan araştırmalarda çekilen görüntülerin kalitesi ve niteliği yıllar içinde ilerleme gösterdi (Kolaj: Independent Türkçe)

Dünya, NASA'nın uzay aracı Perseverance'ın Mars'a iniş yapmasından bu yana paylaştığı bulguları nefesini tutarak takip ederken, bugüne dek Kızıl Gezegen'e gitmiş uzay araçlarından kameralara yansıyan görüntüler de yıllar içinde katedilen mesafeyi gözler önüne seriyor:
 


Sovyetler Birliği'nin Mars 3 iniş aracı ve Prop-M gezgini, 1971'de gezegene iniş yaptıktan sadece 105 saniye sonra başarısız oldu. Bu, 1971'de temasın tamamen kaybolması öncesinde uzay aracı tarafından gönderilen (ve herhangi bir anlamlı verinin çıkarılmadığı) tek görüntü oldu. (Roscosmos)
 


Mars'a 1976'da iniş yapan NASA'nın Viking 1 ve Viking 2 araçları, Kızıl Gezegen'in tam renkli fotoğraflarını geri gönderen ilk uzay aracı olmayı başardı. (NASA/Viking 1)
 


Viking 1, 21 Temmuz 1976'da bu ilk renkli fotoğrafı gönderdi. Görüntüde, yüzeyin çoğunun turuncu-kırmızı maddelerle kapı olduğu, altındaysa daha koyu bir ana kayanın uzandığı görüldü. (NASA/Viking 1)
 


Binlerce görüntü ve çok sayıda yüksek kaliteli bilimsel veri göndermelerine rağmen Viking 1 ve Viking 2 alanda hareket edemiyordu. Bu durum, Mars'taki yaşamları boyunca örnekleyebilecekleri, görüntüleyebilecekleri ve başka bir şekilde keşfedebilecekleri yüzey miktarını ciddi şekilde kısıtlıyordu. (NASA/Viking 1)
 


1997'de Mars Pathfinder misyonu tarafından gönderilen ilk renkli görüntülerden birinde Sojourner aracı görülüyor. Kenarlardaki ve alttaki çarpıklıklar, birden fazla kameranın elde ettiği verilerin yetersiz bir şekilde birleştirilmesinden kaynaklanıyor. (Mars Pathfinder/NASA/NSSDCA/GSFC)
 


NASA'nın Spirit gezgini tarafından 2004'te Mars yüzeyinden gönderilen bu fotoğraf, başka bir gezegenden gönderilmiş en yüksek çözünürlüklü fotoğraf olarak kayıtlara geçti. Vikings ve Pathfinder misyonlarından edinilenlere kıyasla daha farklı ve daha pürüzsüz bir arazi manzarası gösterdi. (NASA/JPL)
 


Opportunity gezgini tarafından 2004'te çekilen ilk görüntülerden biri. NASA'nın bu uzay aracı, başka bir gezegenin yüzeyinde en uzun süre kalan gezgin olma unvanını kazandı. (NASA/JPL)
 


14 yıllık yolculuk, 45 kilometreden fazla seyahat ve elde edilen toplam 228 bin 771 ham görüntüden sonra, NASA'nın keşif aracı Opportunity, Mars'ta şiddetli bir toz fırtınasına kapıldı. Görevi 5 bin 498 gün sonra bitmiş oldu. (James919/Wikimedia)
 


Phoenix panoraması, solda, Mars'ın donmuş topraklarındaki kiremit benzeri bir yapıyı gösteriyor. Sağda toprak kepçe, merkez (sol 20) ve sağ (sol 24) görüntüler arasında süblimleşirken görülebilen su buzunu ortaya koyuyor. (NASA/Phoenix Misyonu)
 


Bu görüntü, NASA'nın Curiosity aracı tarafından Mars'ta çekilen ilk 360 derecelik renkli panoramanın merkezi 180 derecesini gösteriyor. (NASA/JPL-CALTECH/MSS)
 


Sharp Dağı'nın yüksek bölgelerine bakan bu bileşik görüntü, 9 Eylül 2015'te NASA'nın Curiosity gezgini tarafından çekildi. Ön planda, gezginden yaklaşık 3 kilometre uzakta hematitle dolu uzun bir sırt görülüyor. Hemen ötesinde, kil mineralleri bakımından zengin, dalgalı bir ova uzanıyor. (NASA/JPL-CALTECH/MSSS)
 


NASA'nın Insight görevinin 2018'de Mars'a indiği gün çekilen bu görüntü, iniş aracının gerekli adımları atmadan önceki görüntüsünü gösteriyor. (NASA/JPL-CALTECH)
 


Ve 18 Şubat 2021… NASA'nın Perseverance gezgini iniş yaptı. Uzay aracı, görevin yalnızca üçüncü gününde çekilen 142 ayrı görüntüden, iniş alanının bu renkli ve panoramik görüntüsünü oluşturdu. (NASA/JPL-CALTECH/MSSS)


Independent Türkçe, Forbes, NASA

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU