"Britanya, lityum kaynaklarına erişim için Bolivya'daki darbeyi destekledi"

Araştırma, Britanya hükümetiyle darbeciler arasında kapsamlı bir bağlantı olduğunu ileri sürüyor

Darbe sonrası sürgüne giden Morales, geçen yıl kasımda ülkesine geri dönmüştü (Reuters)

Britanya merkezli araştırmacı gazetecilik sitesi Declassified UK, yürüttüğü araştırmaya göre Birleşik Krallık'ın 2019'da Bolivya'da yaşanan darbeyi, ülkedeki lityum kaynaklarına erişimini güvence altına almak amacıyla desteklediğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma, Britanya hükümetiyle Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'i deviren darbeciler arasındaki kapsamlı bağlantılar olduğunu ileri sürüyor. Araştırma raporuna göre, Bolivya'daki Britanya Büyükelçiliği darbecilerin iktidarda olduğu dönemde Britanya teknolojisiyle lityum arama ve üretme faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik bir projeyi finanse etti. Elçilik, Mart 2020'de de Bolivya Madencilik Bakanlığı'yla beraber uluslararası bir etkinlik organize etti.

Britanya'nın Morales'in iktidarda olduğu dönemde Bolivya'yla yakınlaşma ve Londra Metal Borsası'nın lityum üreten bölge ülkeleriyle ilişki kurmasını sağlama çabaları da raporda ayrıntılı olarak ele alındı.

Raporda ayrıca, La Paz'daki Britanya Büyükelçiliği'nin Evo Morales'in kazandığı 2019'daki seçimde hile yapıldığı iddialarına destek niteliğindeki bilgileri Amerikan Devletleri Örgütü'ne (OAS) aktardığı da belirtildi. OAS'ın seçim usulsüzlükleriyle ilgili açıklaması 2019'daki darbeyi tetikleyen gelişmelerden biriydi.

Britanya hükümeti, darbe sonrası geçici Devlet Başkanı olan Jeanine Áñez'e desteğini açıklamıştı. Britanya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Birleşik Krallık, geçici Devlet Başkanı Jeanine Áñez’i yeni görevinden dolayı kutlar. Sayın Áñez’in atanmasını ve kısa süre içinde seçime gitme yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. O dönem Britanya’daki İşçi Partisi’nin lideri olan Jeremy Corbyn ise, darbeyi kınayarak "Bu darbe Bolivya halkına karşıdır" demişti.

Bolivya'daki Britanya Büyükelçisi Jeff Glekin da, ülkedeki siyasi değişimin daha fazla yabancı yatırıma olanak sağladığını belirterek "Lityuma talep artıyor ve Bolivya bu avantajı kullanmalı" diye konuşmuştu.

Darbeden bir yıl sonra ekimde düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini, Morales'in partisinden solcu aday Luis Arce kazanmış, sürgüne giden Morales de ülkesine geri dönmüştü.


Independent Türkçe, Telesur, Sputnik International

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU