Fuat Oktay'dan yeni anayasa açıklaması: Muhalefet uzlaşmaya yanaşmazsa, 2023'te kendi çalışmamızla millete gideriz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, muhalefetin uzlaşmaya yanaşmaması durumunda 2023'te kendi hazırladıkları anayasa metni ile millete gideceklerini açıkladı

Mevcut anayasada değişmeyen sadece 58 madde kaldığını belirten Oktay, “Demek ki bu anayasanın ruhunda toplumu rahatsız eden bir şey var" dedi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni anayasanın iktidar ve muhalefetin üzerinde uzlaşacağı, birlikte karar vereceği bir çerçevede hazırlanmasını istediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet’e konuşan Oktay, muhalefetin uzlaşmaya yanaşmaması durumunda 2023’te kendi hazırladıkları metinle millete gideceklerini açıkladı.

Sistem eleştirileri

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne çok acımasızca yaklaşıldığını savunan Oktay, sistem eleştirilerine şöyle yanıt verdi:

Parlamenter sistemin yakın tarihte sebep olduğu krizleri en son Tansu Çiller anlattı. 28 Şubat’ta yaşadığımız ekonomik, siyasi ve toplumsal krizin faturasını hep birlikte ödedik. Çoğunluğun azınlığa, azınlığın zoraki bir çoğunluğa dönüştüğü o süreçte sistem kilitlenmişti. Üstüne bir de asker başta yargı ve medya olmak üzere herkese brifingler veriyordu. Çiller’e göre o krizin bize maliyeti 300 milyar dolar oldu. 2000’lerin başında aynı süreci bir kez daha yaşadık. Doğal olmayan, zoraki birlikteliklerin bizi bir yere taşımadığını gördük. Mevcut sistem bize tehdit ve fırsatları anında değerlendirip, müdahale şansı veriyor. Bugün Doğu Akdeniz, Suriye, terörle mücadele gibi konular önümüzdeyken bu sistem olmasaydı nasıl bir alternatif maliyetle karşılaşacağımız herkes iyi düşünmeli

“Külliyeye sormam lazım”

Yeni sistem için “hemen oturdu” demenin doğru olmadığını ancak karşılaşılan sorunların da yüzde 95 oranında uygulamadan kaynaklı olduğunu söyleyen Oktay, “Eski sistemin alışkanlıkları ile yeni sistemi uygulamaktan kaynaklı sorunlar var. İkincisi bir Külliye metaforu sözkonusu. Bir şef ya da daire başkanı işine gelmeyen bir durumla karşılaşınca hemen “Külliyeye sormam lazım” diyor. Yani işine geleni yapıyor, gelmeyeni başından savıyor. İnisiyatif almak istemeyen yöneticilerin yarattığı sorunlar bunlar. Üçüncü mesele sistem henüz merkezden illere, teşkilatlara yansımadı. Dikilen elbise tam olarak henüz tüm yapının üzerine oturmadı” dedi.

Özgürlükçü anayasa

Yeni anayasa çalışmaları konusuna da değinen Fuat Oktay, mevcut anayasada değişmeyen sadece 58 madde kaldığını belirterek, “Demek ki bu anayasanın ruhunda toplumu rahatsız eden bir şey var. Yeni anayasa birey, toplum ve demokratik yapıyı önceleyen bir çerçevede olmalı. Hep birlikte karar vereceğimiz, asgari müştereklerde buluşacağımız bir anayasa olsun istiyoruz. Bunu yapabilirsek geçmişle boğuşmaktan kurtuluruz” dedi.

Anayasa yapım süreci için henüz bir metot belirlemedikleri ama üzerinde konuştuklarını söyleyen Oktay, “Kapalı kapılan ardında, başka niyetlerle yapılan çalışmalar zarar veriyor. Muhalefetle uzlaşırsak güzel olur. Olmazsa 2023’te kendi çalışmamızla millete gideriz” diye konuştu.

Reform çalışmalarının “Neden şimdi” denilerek eleştirildiğini söyleyen Oktay, “Reform hiç bitmeyen bir süreçtir. Biz 20 yıl daha iktidarda kalsak yeni paketler hazırlarız, Çünkü beklentiler ve ihtiyaçlar farklılaştıkça yeni reformlar kaçınılmaz. Biz terörle mücadeleye de bu süreçte aynı kararlılıkta devam edeceğiz. Maalesef bazı çevreler terörle mücadele ile insan hakları konusunu birbirine karıştırıyor. Teröristin haklarıyla daha çok ilgileniyor” dedi.

Cumhur İttifakı referandum için yetmiyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni anayasa için muhalefet ile anlaşma olmaması durumunda halka gideceklerini söyledi. Ancak mevcut anayasaya göre anayasa değişikliği için Meclis'te 400 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var.  Referandum içinse en az 360 oy gerekiyor. Cumhur İttifakı’nın ise Meclis’te BBP ile birlikte 337 sandalyesi var. Bu durumda muhalefet milletvekillerinin desteği olmadan anayasa referandumu yapmak da mevcut Meclis aritmetiği içinde mümkün görünmüyor.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU