E-sigarayla esrar içmenin ciğerlere sanılandan çok daha fazla zarar verdiği ortaya çıktı

Araştırmanın yazarı Carol Boyd, bulgular karşısında şaşkınlık yaşadıklarını söyledi

Elektronik sigara kullanımının sağlığa zararlarına dair bugüne dek birçok araştırma yapıldı (AFP)

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, elektronik sigarayla esrar içen gençlerin ciğerlerinde oluşan hasarın boyutunu gözler önüne serdi.

Araştırma, gençlerin bu şekilde esrar içtikten sonra göğüs kafeslerinde "hırıltı ya da ıslık" bildirme olasılığının, sigara veya elektronik sigara kullananların yaşadıklarına kıyasla yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Michigan Üniversitesi Uyuşturucu, Alkol, Sigara ve Sağlık Çalışmaları Merkezi'nin eş direktörü Carol Boyd kaleme aldığı çalışmayla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu sonuçlar bizi şaşırttı. Hem sigara hem de elektronik sigara kullanıcılarında daha olumsuz solunum semptomları bulacağımızı sanıyorduk. Şüphesiz, sigara ve e-sigaralar da sağlıksız ve akciğerler için iyi değil. Ancak elektronik sigarayla esrar içmek daha da kötü görünüyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boyd, CNN'e e-posta üzerinden yaptığı açıklamada, "Elektronik sigarayla nikotin alan ve esrar kullanan pek çok genç olduğundan, ebeveynlere bütün türlerde elektronik sigara kullanımını (tıpkı alkol veya uyuşturucu kullanımı gibi) riskli bir davranış olarak görmelerini öneriyorum" diye ekledi.

Journal of Adolescent Health dergisinde kısa süre önce yayımlanan yeni çalışma için Tütün ve Sağlık Nüfus Değerlendirmesi (PATH) araştırması tarafından iki yıllık bir süre boyunca toplanan veriler analiz edildi.

PATH çalışması kapsamında 12 ile 17 yaş arasındaki yaklaşık 15 bin gencin son 30 günlük sigara, e-sigara ve esrar kullanımlarının yanı sıra "yaşamları boyunca" elektronik sigarayla esrar çekerek geçirdikleri toplam süreyi açıklamaları istendi.

Ayrıca her gence geçen yıl şu 5 semptomdan herhangi birini taşıyıp taşımadıkları soruldu: Göğüs kafesinde hırıltılı solunum veya ıslık sesi çıkarma, hırıltı nedeniyle rahatsız uyumak, hırıltı nedeniyle sınırlı konuşmak, egzersiz sırasında veya sonrasında hırıltılı solunum ve geceleri soğuk algınlığı veya göğüs enfeksiyonuna bağlı olmayan kuru öksürük.

Boyd ve ekibi verileri analiz ettikten sonra, gençlerin yaşam boyu esrar kullanımının 5 negatif solunum semptomuyla ilişkili olduğu sonucuna vardı.

ABD'de 2019'da elektronik sigaraya bağlı "gizemli bir akciğer hastalığından" çok sayıda kişinin öldüğü haberi manşetlerde yer bulmuştu.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu hastalardan topladığı numuneleri, aralarında THC (tetrahidrokannabinol) adlı esrar etken maddesinin de bulunduğu çeşitli kimyasallarla test etmiş ve hastaların büyük kısmının THC içeren elektronik sigaralar kullandığı ortaya çıkmıştı.

Diğer yandan aynı yıl Europe PMC'nin paylaştığı ve Avustralya'da Adelaide Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, elektronik sigaralardan çıkan buharın solunum yolundaki bazı hücreleri öldürebileceğini göstermişti.


Independent Türkçe, CNN, Europe PMC

DAHA FAZLA HABER OKU