Beşiktaş altyapısından geleceğin yıldızları arasına: Ersin Destanoğlu

Beşiktaş'ın genç kalecisi Destanoğlu, CIES ve IFFHS'nin listesine girerek önemli bir başarıya imza attı

Ersin Destanoğlu / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in lideri Beşiktaş'ın genç kalecisi Ersin Destaoğlu, performansıyla Türkiye'nin ardından uluslararası arenada adından söz ettirmeye devam ediyor.

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES) gelecek vadeden 2001 doğumlu futbolcular listesinde Arsenal'den Bukayo Saka, Manchester United'dan Mason Greenwood, Monaco'dan Benoit Badiashile ve AZ Alkmaar'dan Myron Boadu ile ilk beşi paylaşan Destanoğlu'na bir onur da Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu'ndan (IFFHS) geldi.

 

 

IFFHS'den yapılan açıklamada, 2000 yılı ve sonrasında doğan oyuncuların değerlendirildiği ve geçen yılın en iyi 11'inde Destanoğlu'nun da yer aldığı duyuruldu.

Destanoğlu, genç yeteneklerden kurulu 2020 yılının en iyi 11'inde yer alan tek Türk oyuncu unvanını elde etti.

Başarılı file bekçisinin yer aldığı 11'de Manchester City'den Eric Garcia ile Phil Foden, Paris Saint-Germain'den Mitchell Bakker, Juventus'tan Sandro Tonali, Stade Rennais'ten Eduardo Camavinga, Borussia Dortmund'dan Jadon Sancho ile Erling Haaland ve Barcelona'da Ansu Fati gibi genç yaşta Avrupa futboluna damga vuran isimlerin olması dikkat çekti.

 

 

16 yaşında profesyonel oldu

1 Ocak 2001'de İstanbul'da doğan Ersin Destanoğlu, futbola henüz 11 yaşındayken Bayrampaşa altyapısında başladı.

Bir sezon burada forma giyen Destanoğlu, sergilediği performansla Beşiktaşlı yetenek avcılarının dikkatini çekerek siyah-beyazlı ekibe transfer oldu.

2013-2017 yılları arasında Beşiktaş'ın alt yaş kategorilerinde boy gösteren Ersin, 2017'de siyah-beyazlı ekiple ilk profesyonel sözleşmesine imza attı.

Beşiktaş U19 takımıyla 23 maça çıkan Ersin, U21 takımında da 30 maçta siyah-beyazlı formayı terletti.

 

ErsinDestanoğlu-Beşiktaş.jpg

Ersin Destanoğlu (sağda), Tolga Zengin, Fabri ve Utku Yuvakuran ile birlikte / Fotoğraf: @Besiktas

 

Karius'un ayrılmasıyla kaderi değişti

Ersin Destanoğlu'nun kaderi, 2019-20 sezonunda Loris Karius'un takımdan ayrılmasıyla değişti.

2017-18 sezonunda A takıma yükselen Ersin, Beşiktaş ile ilk maçına geçen sezon oynanan Antalyaspor müsabakasında çıktı.

Geçen sezon siyah-beyazlı formayı 8 kez giymeyi başaran Ersin Destanoğlu, toplam 8 gol yerken, 4 maçta kalesini gole kapattı.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle sezon başında kaleci transferi yapmayı düşünmeyen teknik direktör Sergen Yalçın'ın, Beşiktaş kalesini Ersin Destanoğlu ve Uyku Yuvakuran'a emanet edeceğini açıklaması, genç eldiven için ekstra motivasyon kaynağı oluşturdu.

Süper Lig'de bu sezon en iyi oyunu ortaya koyan ekiplerinden biri olan Beşiktaş ile 24 kez sahaya çıkmayı başaran Destanoğlu, 1'er kez Şampiyonlar Ligi elemeleri ve Türkiye Kupası'nda mücadele etti.

 

ErsinDestanoğlu-AA1.jpg
Ersin Destanoğlu, bu sezonki performansıyla siyah-beyazlı taraftarların övgüsünü kazandı / Fotoğraf: AA

 

Ligde 22 maçta kaleyi koruyan Ersin, 18 gol yerken, 10 müsabakayı gol yemeden tamamladı.

Beşiktaş'ın yanı sıra Türkiye Milli Takımı'nın alt yaş kategorilerinde de boy gösteren başarılı file bekçisi, toplam 19 kez milli formayı giydi.

Olympique Lyon ile ismi anıldı

Beşiktaş'ta gösterdiği performansla Avrupa'da da adından söz ettiren Ersin Destanoğlu'nun ismi transfer dedikodularına da karışmaya başladı.

Geçen şubat ayındaki ara transfer döneminde Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) ekiplerinden Olympique Lyon'un genç kaleciyi radarına aldığı ileri sürüldü.

NTV Spor'da yer alan habere göre Fransız ekibinin temsilcisi Bruno Cheyrou, siyah beyazlı kulüp ile video konferans yoluyla iletişime geçerek, genç kaleciye olan ilgilerini aktardı.

Fransız ekibinin Ersin için bonservis bedelinin yanı sıra, Altay'dan transfer ettikleri stoper Cenk Özkaçar'ı Beşiktaş'a teklif etmeyi planladıkları belirtilmişti.

Ersin'in Beşiktaş ile sözleşmesi 2023'te sona eriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU