NASA beklenmedik bir aksaklık yaşayan Hubble Uzay Teleskobu'nu güvenli moda aldı

Uzay ajansı bugüne dek eşsiz keşiflere imza atan teleskobun "güvende" olduğunu duyurdu

Hubble Uzay Teleskobu son olarak ölmekte olan bir galaksiyi fotoğraflamasıyla gündeme gelmişti (NASA)

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacıları, yazılımla ilgili yaşanan beklenmedik bir aksaklığın ardından Hubble Uzay Teleskobu'nu güvenli moda aldı.

NASA'nın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "7 Mart Pazar günü saat 04:00 EST'de (TSİ 12:00) Hubble Uzay Teleskobu yerleşik bir yazılım hatası nedeniyle güvenli moda geçti. Tüm bilim sistemleri normal görünüyor. Hubble'ın durumu güvenli ve istikrarlı" ifadesi kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmeyi paylaşan Space sitesinin aktardığı bilgilere göre, bu uzay aracı işlerliğini tehdit edebilecek anormal bir durum tespit ettiğinde güvenli moda geçiyor. Bazı güvenli mod uyarıları ciddi bir soruna işaret etse de birçok problem çözülebilecek küçük aksaklıklardan kaynaklanıyor.

Hubble, Ekim 2018'de iki jiroskopuyla ilgili bazı sorunlar yaşadıktan sonra da güvenli moda geçmişti. Bu karanlık dönem üç hafta sürmüş ve Hubble iyi bir şekilde toparlanmayı başarmıştı.

NASA, Hubble'ın yeniden aktif olmasına dair 26 Ekim 2018'de paylaştığı bildiride, "Hubble artık üç tam işlevsel jiroskopla normal bilim operasyonları moduna geri döndü. Başlangıçta 15 yıl sürmesi gereken Hubble, 28 yılı aşkın süredir bilimsel keşiflerin ön saflarında yer almayı sürdürüyor. Ekip, teleskobun önümüzdeki 10 yıl içinde de şaşırtıcı keşifler yapmaya devam edeceğini ve James Webb Uzay Teleskobu'yla birlikte çalışacağını umuyor" ifadesini kullanmıştı.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ortak misyonu olan Hubble, Dünya'nın yörüngesine Nisan 1990'da uzay mekiğiyle fırlatıldı. Teleskobun görüş açısı ilk başta çok bulanıktı ancak uzay yürüyüşüne katılan astronotlar 1993'te bu sorunu çözdü. O tarihten bu yana Hubble, uzay çalışmalarına eşsiz görüntüler ve çığır açan keşifler kazandırdı.


Independent Türkçe, Space, NASA

DAHA FAZLA HABER OKU