NASA, "Mars'ta yaşam" araştırması için Salda Gölü'nden topladığı verileri kullanacak

NASA araştırmacısı Zurbuchen açıklamasında, "Salda, öğrenebileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak" dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacıları, Perseverance uzay aracıyla Mars'ın yüzeyinde araştırmalarına devam ederken, kızıl gezegende geçmişe dair yaşam izleri için Türkiye'deki Salda Gölü'nden topladıkları verileri kullanıyorlar.

Reuters'ın haberine göre; NASA, uzay aracının indiği ve bir zamanlar sular altında olduğuna inanılan Mars'ın Jezero Krateri'ndeki mineral ve kaya yapısına yeryüzündeki en benzer yapıda olan mineral ve taş tortularının Salda'da olduğunu açıkladı.

Mars'taki Jezero Krateri'ndeki deltanın ve uzun zaman önce kurumuş gölün çevresinde tortulaşmış olduğu düşünülen kalıntılardaki saklı fosilleşmiş mikrobiyal yaşam izlerini arayan bilim insanları, Salda Gölü'nden elde edilen verilerden faydalanabilirler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Salda, öğrenebileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak"

NASA'nın bilim araştırmaları direktörü Thomas Zurbuchen yaptığı açıklamada, "Salda, öğrenebileceğimiz ve sorgulayabileceğimiz güçlü bir örnek olarak kullanılacak" dedi.

Zurbuchen, "Perseverance ile bir şey bulduğumuzda, Salda Gölü'ne geri gidip, her ikisi arasındaki süreçlerin benzerliğine bakacağız. Aynı zamanda Perseverance ile Salda Gölü'nden elde edilenler arasında fark olup olmadığına bakacağız" dedi.

Açıklamasının devamında Zurbuchen, "Bu yüzden, bu göle sahip olduğumuz için çok mutluyuz" diye ekledi.
 

Salda Gölü Reuters 1
Fotoğraf: Reuters


Amerikalı ve Türk gezegen bilimcilerden oluşan bir araştırma ekibi 2019 yılında Salda Gölü'nün kenarında araştırma yapmışlardı. Gök mavisi su rengine ve beyaz sahile sahip bu göl Türkiye'nin Maldivleri olarak biliniyor.

Bilim insanları, gölün çevresinde büyük taş kütlelerinden aşınmış mikrobiyalit olarak adlandırılan kalıntıların mikropların yardımıyla oluştuğuna inanıyorlar.

Mars yüzeyinden alınan kaya örnekleri, 2031 yılında iki ayrı robotlu görevle Dünya'ya getirilene kadar kızıl gezegenin yüzeyinde muhafaza edilecekler.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU