TKDF Başkanı Canan Güllü: "İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın" diyenlere dava açacağız

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, "İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın" diyenlere karşı dava açacaklarını açıkladı

Güllü, "İstanbul Sözleşmesi bu tablolara karşın değişmeyecek, kalkmayacak. Değişmesi noktasında olan, tecavüze uğrayan 92 yaşındaki kadının baş sorumlusudur" dedi / Fotoğraf: AA

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen “Kadın ve Medya” paneli Zoom üzerinden çevrimiçi yapıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci Vahide Yanık’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, bianet Yayın Yönetmeni Nazan Özcan, Deutsche Welle’den gazeteci Burcu Karakaş ve ev sahibi ÇGD Akdeniz Şube’nin yönetim kurulu üyesi gazeteci Müzeyyen Yüce konuşmacı olarak katıldı. 

“İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın diyenlere dava”

İstanbul Sözleşmesi’nin kadın hakları konusunda önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Canan Güllü, şunları söyledi:

“İstanbul Sözleşmesi, pazarlık konusu yapılıyor. Türkiye içindeki siyasi pazarlık değil sadece, birliğe üye olan olmayan, sözleşmeyi imzalayan imzalamayanlar arasında da dayanışma olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi bu tablolara karşın değişmeyecek, kalkmayacak. Değişmesi noktasında olan, tecavüze uğrayan 92 yaşındaki kadının baş sorumlusudur. Kaldırılması yönünde siyasi irade ortaya koymaya çalışanların da kendine çeki düzen vermesi ve düşünmesi gerekiyor. Biz tartıştığımız her gün birilerinin tecavüze uğraması ve öldürülmesi yönünde değirmene su taşıyoruz. İç hukuktan üstün olan bu sözleşmeyle ilgili alınacak karar, Türkiye’nin tek adam rejimine giden yolu açacaktır. ‘İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın’ diyen her kişi adına yargıda dava açacağız”

“Kadının güvenliği haberin önünde”

Bianet Yayın Yönetmeni Nazan Özcan da panelde medyada cam tavan sendromunu, kadın temsilini ve yöneticilikteki deneyimlerini paylaştı. Özcan, kendi yayın gruplarında temel gazetecilik atölyeleri ve kadın haberciliği atölyeleri verdiklerini anlatırken, “Kadın güvenliği haberciliğin önünde” dedi.

bianet.jpeg
TKDF Başkanı Canan Güllü, bianet Yayın Yönetmeni Nazan Özcan, Deutsche Welle’den gazeteci Burcu Karakaş ve ev sahibi ÇGD Akdeniz Şube’nin yönetim kurulu üyesi gazeteci Müzeyyen Yüce, ÇGD'nin "Kadın ve Medya" panelinde konuştu / Fotoğraf: Bianet

 

Deutsche Welle’den gazeteci Burcu Karakaş, konuşmasında kadın ve toplumsal cinsiyet odaklı haberciliği ele aldı. Medyada kadına yönelik şiddetin işlenme biçimini eleştiren Karakaş, “Şiddet pornografisi, ortada olan bir meseleyi sulandırmak aslında. Bizim yaptığımız iş kamuyu bilgilendirmek ve sarsmaktır. Bununla ilgili gereksiz her ayrıntı haberin sulandırılmasıdır” diye konuştu.

ÇGD Akdeniz Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazete Duvar muhabiri Müzeyyen Yüce, yerel ve ulusal ölçekte sahada kadın gazeteci olarak yaşadıklarını paylaştı.

 

Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU