Önyargılı Amerikalılar, Arapça sandığı için rakamların öğretilmesine karşı çıktı

“Arap rakamları müfredatta yer almalı mı?” sorusuna “hayır” yanıtını veren önyargılı Cumhuriyetçilerin yüzde 72’si, aslında dünyada kabul gören bir sisteme itiraz etmiş oldu

Fotoğraf: The Independent 

Amerikalıların yarısından fazlası, dünyanın büyük kısmında sayıları ifade etmek için kullanılan “Arap rakamları”nın okullarda öğretilmemesi gerektiğini savundu.

ABD'de piyasa araştırması şirketi Civic Science’ın gerçekleştirdiği ve toplumdaki önyargıları ortaya koymayı hedefleyen bir anket için seçilen 3 bin 624 kişiye, “ABD’deki okullarda Arap rakamları müfredatta yer almalı mı?” sorusu yöneltildi. Bununla birlikte katılımcılara “Arap rakamları”nın gerçekte ne anlama geldiği izah edilmedi.

Katılımcıların yüzde 58’i bu rakamların müfredatta yer almaması gerektiğini söylerken, yüzde 29’u “öğretilmeli” yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanlar arasında parti eğilimleri dikkate alındığındaysa, Cumhuriyetçilerin yüzde 72’sinin bu rakamlara karşı çıktığı, aynı doğrultuda yanıt veren Demokratlar içinse bu oranın yüzde 40 olduğu ortaya çıktı. Gruplar arasında belirgin bir eğitim farkının olmaması da dikkati çekti.

Oysa, Hint matematikçiler tarafından geliştirildikten sonra Arap dünyası vasıtasıyla önce Avrupa’ya, ardından dünyaya yayılan “Arap rakamları”, günümüzde sayıları ifade etmek için yaygın olarak kullanılan 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 sistemini tanımlıyor.

Sorulara anlamadan yanıt veren kişiler arasındaki önyargıyı göstermeyi amaçladıklarını söyleyen Civic Science Başkanı John Dick, ortaya çıkan sonuçların, “bugüne dek elde ettikleri verilere göre Amerikan bağnazlığına en üzücü ve en güldürücü kanıt” olduğunu söyledi.

Diğer taraftan bahsi geçen önyargı, muhafazakar Amerikalılar ve bu kişilerin İslam’a yaklaşımlarıyla sınırlı kalmadı.

Ankete katılanlardan ayrıca, “ABD’deki okullarda bilim müfredatının parçası olarak Katolik rahip Georges Lemaitre’nin yaradılış teorisi öğretilmeli mi?” sorusuna cevap vermeleri istendi.

Demokratların yüzde 73’ü bu soruya “hayır”, Cumhuriyetçilerinse yüzde 33’ü “evet” yanıtını verdi.

Aslına bakıldığında Belçikalı rahip, evrenin genişlediğini ilk kez keşfeden bir fizikçiydi ve evrenin kökeninin tek bir parçacığa uzandığını savunan görüşüyle, Big Bang (Büyük Patlama) teorisi olarak bilinen fikrin temellerini atmıştı.

Dick, rahip Lemaitre cevaplarında da görüldüğü üzere 2 sorunun aynı noktayı işaret ettiğini vurgularken, “Bu tür kör önyargı, her iki tarafta da yaşanabiliyor” dedi.

Aynı kurumun 2015’te yaptığı başka bir anket, Cumhuriyetçilerin yüzde 30’unun, Disney filmlerinde Alaadin’in yaşadığı kurgu şehir “Agrabah”ı bombalamayı desteklediğini göstermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU