Akif Beki: AK Parti Kürtçe fobisiyle sınanıyor

"Bu ülke, milyonlarca öz vatandaşının konuştuğu bir dili yok sayarak mı kadını koruyacak?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Kadın Acil Destek Uygulaması’nın (KADES) Türkçe dışında Fransızca, Rusça, İngilizce, Farsça ve Arapça destek vermesine rağmen uygulamada Kürtçe’nin yer almamasıyla ilgili yazdı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, yazısının “AK Parti Kürtçe fobisiyle sınanıyor” başlıklı kısmında şu görüşlerini dile getirdi:

Emniyet Genel Müdürlüğü, kadına karşı şiddetle mücadele için bir ‘ihbar butonu’ hazırlamıştı. Akıllı telefonlara indiriliyor.   Kadın Destek Uygulaması KADES, artık 6 dilde hizmet verecek. Onu bile tek dille sınırlayamıyorsunuz, çeşitliliği kucaklamadan olmuyor.  Türkçenin yanına İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Rusça dilleri eklendi. Fakat Kürtçe yok. 

Diyarbakır Kalesi’ne, kayyum başkan tarafından Kürtçe “Erdoğan’ı seviyoruz” yazısı asılabiliyor. Fakat Diyarbakırlı kadınlar Fransızca, İngilizce, Arapça, Rusça isteyebildikleri yardımı polisten Kürtçe isteyemiyor. 

Olabilir mi? İzahı, mantığı ne? Bu ülke, milyonlarca öz vatandaşının konuştuğu bir dili yok sayarak mı kadını koruyacak? Böyle mi birlik, beraberlik sağlayacak? 

Türkiye, insanının dilini dışlama ayıbını AK Parti sayesinde aşmaya başlamıştı. Üniversitelerinde Kürt dili ve edebiyatı okutulan bir ülke artık burası. Bu gerileme niye? AK Parti, bunun arkası gelecek bir  sınama olduğunun farkında mı?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU