Uzmanlar uyarıyor: Hava kirliliği insan vücudundaki “her organı” etkileyebilir

Hasta kişilerin hava kirliliğine karşı daha korumasız olduğu belirtiliyor

Fotoğraf: The Independent

Hava kirliliğinin insan vücudundaki “her organı” etkileyebileceği uyarısında bulunan önemli bir küresel araştırma yayımlandı.

Kirliliğin akciğerlere ve solunum yollarına zararlı olduğu biliniyor ama tüm vücuda zarar verdiği yönündeki araştırmaların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu’ndan (Forum of International Respiratory Societies) araştırmacılar Chest adlı bilimsel yayında yer alan incelemede, hava kirliliğinin “vücuttaki her organı potansiyel olarak etkilediğini” belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünyadaki her 10 kişiden 9’u yüksek düzeyde kirlilik içeren hava soluyor.

Otomobil egzozları, fabrikalar ve enerji santralleri tarafından pompalanan ince kurum partikülleri ve azot oksitler, zararlı bir kirletici kokteyl oluşturabiliyor. Bunlar da, kan dolaşımı yoluyla vücutta dolaşan iltihaplara neden oluyor.

Araştırmacılar konuyla ilgili şunları söyledi:

“İnce ve ultra-ince partiküller organlara erişebildiğinden doku hasarı doğrudan hava kirletici toksiklikten ya da dolaylı olarak sistematik iltihap süreçlerinden kaynaklanabilir. Bu da birçok olumsuz sağlık koşuluna sebep olup durumu karmaşıklaştırabilir ya da daha daha kötü hale getirebilir.”

DSÖ Halk ve Çevre Sağlığı Yöneticisi Dr. Maria Neira, The Guardian’a yaptığı açıklamada incelemenin hava kirliliğinin etkileri hakkında “zaten bilinen çok güçlü kanıtlar” üzerine yenilerini ekleyen “çok güçlü bir bilgiyi” temsil ettiğini söyledi.

Yılda yaklaşık 500 bin akciğer kanseri kaynaklı ve 1,6 milyon kronik obstrüktif akciğer hastalığı kaynaklı ölüm hava kirliliğiyle ilintili. Ayrıca, kardiyovasküler ölümlerin yüzde 19’unun ve inmeye bağlı ölümlerinin yüzde 21’inin sebebi de hava kirliliği olabilir.

Araştırmacılar şu ifadeleri kullandı:

“Hava kirliliği her bölgeden, yaştan ve sosyal gruptan kişileri etkilese de yoğun bir şekilde kirliliğe maruz kalan ve hastalığa daha yatkın kişileri daha çok etkilemesi muhtemel. Başka hastalıkları ve daha az sosyal desteği olan kişiler, hava kirliliğine karşı daha korumasız. Hava kirliliği kontrol edilebilir ve bu yüzden sağlığa yönelik bu olumsuz etkilerin birçoğu önlenebilir.”

Martta yayımlanan bir çalışma, hava kirliliğinin sigaradan daha fazla sayıda ölümün sorumlusu olduğunu ortaya koymuştu. Alman araştırmacılara göre dünya çapında yıllık 8,8 milyon kadar ölüm kirli havayla ilişkilendirilebilir.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU