İskoçya'da küllerinden doğan "efsane": Rangers

Borçları nedeniyle 2012'de iflas eden ve 4. Lig'den yeniden mücadeleye başlayan Rangers, küllerinden doğarak 10 yıl aradan sonra 55. kez şampiyon oldu

Rangers, 10 yıl aranın ardından 55. kez şampiyon oldu / Fotoğraf: AFP

İskoçya Premiership ekiplerinden Rangers, küllerinden doğarak 10 yıl aradan sonra bitime 6 maç kala şampiyonluğunu ilan etti.

Teknik direktör Steven Gerrard'ın yönettiği Glasgow temsilcisi, borçları nedeniyle iflas etmiş ve 2012'de Kulüpler Birliği kararıyla küme düşürülmüştü.

Sözkonusu süreçte ağır bir tabloyla karşılaşan eski adıyla Glasgow Rangers, ismini Rangers FC olarak değiştirerek yeniden Premiership'te mücadele etme başvurusunda bulunsa da bu durum 30 kulüpten 25'inin ret oyuyla kabul görmemişti.

2012-13 sezonuna ülkenin en alt yarışma grubu 4. Lig'den başlayan Rangers, adeta küllerinden yeniden doğuşun temellerini attı.

Ülkenin en köklü ve en çok şampiyonluk yaşayan takımlarından biri olan Rangers, yaşananlar sonrası birçok oyuncusunu ve reklam gelirlerini kaybetse de pes etmedi.

Altyapı yatırımlarının karşılığını alan İskoç ekibi, takımın efsane isimlerinden teknik diktör Ally McCoist önderliğinde mücadelesini sürdürdü.

 

Rangers-AFP1.jpeg
Steven Gerrard, Rangers ile ilk lig şampiyonluğunu elde etti / Fotoğraf: AFP

 

Dört sezon sonra 4. Lig'den Premiership'e yükseldi

2016-17 sezonunda yeniden en üst yarışma ligi olan Premiership'te yarışma şansı yakalayan Rangers, ilk sezonunda üçüncü, 2017-18 sezonunu da ikinci sırada tamamladı.

2018-19 sezonuna Liverpool'un efsane futbolcuları arasında yer alan ve emekliliğe ayrılmasının ardından kariyerini teknik direktör olarak sürdüren Steven Gerrard yönetiminde başlayan Rangers, sezonu ezeli rakibi Celtic'in ardından ikinci sırada tamamladı.

Altyapıdan çıkardığı oyuncular ve fırsat transferi yapan Gerrard'ın ekibi, geçen sezonu da Celtic'in ardından ikinci sırada tamamlayarak şampiyonluk hasretini 9 yıla çıkardı.

Bu sezona şampiyonluk parolasıyla başlayan ve Avrupa kupalarında da UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden Rangers, play-off turunda Galatasaray ile eşleşerek rakibini saf dışı bıraktı.

İskoçya'da geride kalan 32 maçta 88 puana ulaşan Rangers, bitime 6 hafta kala şampiyon olarak 10 yıllık hasretini sona erdirdi. Ligdeki 32 maçın 28'inden galibiyetle ayrılan Glasgow temsilcisi, 4 kez berabere kaldı.

Bu sezon Avrupa arenasında oynadığı müsabakalarda da mağlubiyet yüzü görmeyen Gerrard'ın öğrencileri, 11 maçta 9 galibiyet ve 2 beraberlik elde etti.

Premiership'teki başarısını UEFA Avrupa Ligi'nde sürdüren İskoç ekibi, son 32 turunda 11 ve 18 Mart'ta Çekya temsilcisi Slavia Prag ile karşılaşacak.

 

Rangers-AFP2.jpeg
Rangers taraftarları, şampiyonluk sonrası Gerrard'a sevgi gösterisinde bulundu / Fotoğraf: AFP

 

Süper Lig kulüplerine örnek niteliğinde

Rangers'ın yaşadıkları, borcu 15 milyar liraya yaklaşan Süper Lig kulüpleri için örnek niteliğinde.

Mevcut borçları nedeniyle Finansal Fair PLay kurallarına takılan Süper Lig kulüpleri, yaptıkları yüksek bedelli transferler ve kontratlar karşısında Avrupa'da varlık gösteremezken, ligde ise inişli-çıkışlı bir grafik sergiliyor.

Avrupa arenasında elle tutulur son başarısını Beşiktaş ile yakalayan Türk futbolu, o tarihten sonra bu sahnede varlık gösteremedi.

Dönem dönem Avrupa'da kazanılan zaferlerle teselli bulan Türk temsilcileri, Galatasaray, Fenerbahçe gibi takımların Devler Ligi'nde çeyrek final, Beşiktaş'ın da namağlup gruptan çıktığı dönemleri mumla arar oldu. 

Türk takımları, bu sezon Avrupa kupalarında İsrail, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey İrlanda, Faroe Adaları, Azerbaycan ve Arnavutluk'tan daha az puan toplayarak, başarısızlıklarını gözler önüne serdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU