ABD'li siyasetçinin ırkçılık hakkındaki konuşması, telaffuzuyla dalga geçilince yarıda kesildi

Navarro, Kovid-19 aşı uygulamalarındaki ırkçılığa ilişkin konuşmasında "Irkçılık halk sağlığı krizine dönüştü" dedi

Navarro, olayın "ırkçılık ve eşitsizliğe dikkat çektiğini" söyledi (Montgomery Belediyesi Konseyi)

ABD'nin Maryland eyaletinde, Kovid-19 aşılamasında ırkçı uygulamalara ilişkin tartışmada konuşan Latin Amerika kökenli konsey üyesinin sözü, aksanıyla gülüp dalga geçen iki kişi tarafından kesildi.

Salı günü çevrimiçi düzenlenen görüşmede, eyalete bağlı Montgomery Belediye Konseyi üyesi Nancy Navarro, ABD'deki aşılama politikalarında beyaz olmayan vatandaşların ayrımcılığa uğradığına ilişkin bir tartışma açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

29 Ocak'ta eyaletteki nüfusun yüzde 31'ini oluşturmasına rağmen siyahi vatandaşların sadece yüzde 15'inin aşılandığı ortaya çıkmıştı. Öte yandan, beyaz vatandaşlarınsa yüzde 63'ü aşılanmıştı.

Benzer şekilde Teksas eyaletinde de nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan Latin Amerika kökenlilerin yalnızca yüzde 9'unun aşılandığı anlaşılmıştı.

Konseyde yer alan ilk Latin ve tek kadın üye olan Navarro, konuşmasında "Bugün hâlâ, gerçek kimliklerimizle uzaktan yakından alakası olmayan bir belediyenin öteki hologramı gibiyiz" dedi.

Nüfus bilgilerine göre ilçede oturanların üçte biri yabancı kökenliyken, yüzde 40'tan fazlasının evinde İngilizce dışında bir dil daha konuşuluyor.

Navarro konuşmasına devam ederken bir süre sonra arkada gülüşme sesleri duyuldu.

İki kişi, Navarro'nun "hologram" ve "temsil" kelimelerini telaffuz etme şekli ve aksanıyla dalga geçti

Mikrofonlarının kapalı olduğunu zanneden iki kişinin, belediyenin Zoom görüşmelerini düzenleyen Montgomery Community Media (MCM) şirketinin çalışanları olduğu anlaşıldı.

Navarro, yaşananlara ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Salı günü başıma gelenler yalnızca benim yaşadığım bir şey değil. Küçük ölçekteki agresif davranışların ve ırkçı hareketlerin oluşturduğu örüntüye uyuyor. Bu minvalde davranışlar kasıtlı ya da kasıtsız biçimde başta iş yeri olmak üzere toplumumuzu, başka ten rengindeki insanlara düşmanca yerler haline getiriyor.

Kendisiyle alay eden iki çalışandan resmi bir özür almadığını belirten Navarro "Böyle bir şey beklemiyorum zaten çünkü bu benimle ilgili değil" dedi.

Konsey üyesi, şöyle devam etti:

Hiç kuşku yok ki bu sorunlar hem ilçemiz hem de ülkemizin derinliklerine işlemiş. Irkçılık bir halk sağlığı krizine dönüştü.

Öte yandan, MCM'nin CEO'su Nannette O. Hobson, Navarro'ya gönderdiği mektupta yaşanan "talihsiz olay" nedeniyle şirketin "içtenlikle özür dilediğini" ifade etti.

Hobson, şirkette ayrımcılığın "asla hoşgörüyle karşılanmadığını" belirterek olayda Navarro'nun yanında olduklarını söyledi.

CEO ayrıca "gerekli tedbirlerin alındığını" da sözlerine ekledi.


 

Independent Türkçe, CBS News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU