Pfizer CEO'sunun İsrail ziyareti "gerekli aşıyı yaptırmadığı için" iptal edildi

59 yaşındaki Albert Bourla aralık ayında henüz Kovid-19 aşısı olmadığını çünkü sıraya "kaynak yapmak" istemediği söylemişti

Netanyahu, İsrail’in fazla sayıda aşı almasının Pfizer CEO'su Bourla'yla olan kişisel yakınlığı olduğunu defalarca söylemişti (AP)

İsrail'de yayın yapan N12 kanalının cuma günkü haberine göre, dev ilaç şirketi Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla'nın İsrail'e yapacağı ziyaret, Kovid-19 aşısının ikinci dozunu henüz yaptırmaması sebebiyle iptal edildi.

Haberde Bourla'yla birlikte gelecek heyette de aynı durumda olan kişiler bulunduğu belirtildi. Bazı kişilerin ikinci dozu almasına rağmen virüse karşı yüksek seviyede koruma için gereken minimum yedi günlük bekleme süresini henüz tamamlamadığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

59 yaşındaki Bourla aralık ayında henüz Kovid-19 aşısı olmadığını çünkü sıraya "kaynak yapmak" istemediğini söylemişti. Sıra kendi yaş grubuna gelene kadar bekleyeceğini eklemişti. Jerusalem Post'un haberine göre Bourla, bu yüzden henüz ikinci dozu yaptıramadı.

N12'e konuşan Pfizer sözcüsü, "İsrail'i ziyaret etmeyi ve başarılı aşı çalışmalarına katılan yetkili mercilerle, sağlık yetkilileriyle ve çalışanlarla görüşmeyi hala istiyoruz" dedi.

Pfizer'a göre Bourla'nın gezisi, "Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı ya da hafifletildiği ve ziyaret için daha uygun koşulların olabileceği" ilkbaharın sonuna ertelenebilir.

Seçimi etkileme tartışmaları

İsrail 23 Mart'ta seçime gitmeye hazırlanıyor. Times of Israel, ziyaretin seçimi etkilemek için hazırlandığına dair bazı tartışmalar olduğunu bildirdi. Habere göre, ziyaretin iptal kararının bu tartışmaların önüne geçmek için olduğunu düşünen kişiler de var.

Zira Bourla'nın ziyaretinin 8 Mart'a gerçekleşmesi planlanıyordu. Kar amacı gütmeyen Achrayut Leumit isimli gözlemci grubu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ziyareti seçimde kendi menfaati için kullanacağını belirtmişti. Grup, bu hafta daha önce Başsavcı Avichai Mandelblit'ten ziyaretin önlenmesini talep etmişti.

Bunun ardından Mandelblit, Netanyahu ve Sağlık Bakanı Yuli Edelstein'e ziyaretin "yasadışı seçim propagandası" olarak değerlendirebileceğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel, i24 News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU