Bebeklere sık nemlendirici sürmenin besin alerjisiyle ilişkili olduğu keşfedildi

"Ebeveynlere 'Çocuklarınızı nemlendirmeyi bırakın' demiyoruz"

Çalışmaya katılan ebeveynlerin nemlendirici olarak en sık kullandığı ürünün zeytinyağı olduğu ortaya çıktı (Unsplash)

Bilim insanları, üç aylık bebeklere sık nemlendirici sürülmesinin, bebeklik döneminde besin alerjisi ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Hakemli bilim dergisi Journal of Allergy and Clinical Immunology'de yayımlanan yeni çalışma, alerji gelişimiyle bağlantılı egzama gibi cilt rahatsızlıklarında da bu durumun geçerli olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medical Xpress'in aktardığına göre bin 300'den fazla bebeğin incelendiği çalışmada, haftalık her fazladan nemlendirme, besin alerjisi geliştirme ihtimalindeki yüzde 20'lik artışla ilişkilendirildi.

Öte yandan çalışmayı gerçekleştiren St. George Londra Üniversitesi ve King's College London'dan bilim insanları, sonuçların nemlendirici kullanmanın bırakılması anlamına gelmediğini söyledi. Kremlerin cilt rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletmede etkisine dikkat çekti.

Makalenin yazarları, bazı nemlendiricilerin cilt bariyeri üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceğini ve bunun, alerjenlerin cildin bağışıklık sistemine daha kolay temas etmesine yol açabileceğini düşünüyor. Yemek pişiren ve yiyen ebeveynlerin, nemlendirici sürerken bebeklerin alerjenlerle temas etmesine yol açabileceğini de öne sürüyor.

"Bu çalışma ebeveynlerin çocuklarını nemlendirmeyi bırakması anlamına gelmiyor" diyen araştırma ekibinden çocuk alerjisi uzmanı Michael Perkin sözlerine şöyle devam etti:

Sonuçlar, nemlendirme eyleminde besin alerjisi geliştirme riskini artırabilecek bir şey olabileceğine dair endişeleri artırdı. Fakat bunun neden böyle olabileceğini saptamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Bu arada, ebeveynlere önlem olarak bebeklerini nemlendirmeden önce ellerini yıkamalarını öneriyoruz.

Perkin, cilt hastalıklarından mustarip çocuklara ayrı bir parantez açtı. Bu çocukların ebeveynlerinin doktorlarını dinlemesi gerektiğini söyledi.

Çalışmada imzası olanlardan Dermatolog Carsten Flohr ise "Daha düzenli şekilde nemlendirilmiş bebeklerin besin alerjisi geliştirme riskinin neden daha yüksek olduğunun arkasındaki doğru mekanizmaları anlamak için artık daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bunun yaşanmasını önlemek için de stratejiler geliştirilmeli" dedi.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU