"FETÖ'ye yardım" suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılan Mubariz Gurbanoğlu'nun tahliyesine karar verildi

Gurbanoğlu hakkında "konutu terk etmeme" ve "yurtdışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanacak

Fotoğraf: AA

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kapsamında "hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılan iş insanı Mubariz Gurbanoğlu'nun, ev hapsi şartıyla tahliyesine karar verildi. 

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Mubariz Gurbanoğlu ile 9 avukatı katıldı.

Tanıkların dinlenildiği duruşmada, savcının celse arasında sunduğu esasa ilişkin mütalaaya karşı sanık Gurbanoğlu'nun savunması alındı.

Gurbanoğlu, mütalaaya katılmadığını ifade ederek, FETÖ'ye yardım etmediğini, FETÖ öğrencilerine burs vermediğini, FETÖ okullarının kapanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Sanığın avukatlarının beyanlarının ardından yargılamanın sona ereceği bildirilen sanık Gurbanoğlu'nun son sözleri alındı. 

Mubariz Gurbanoğlu, hakkındaki iddiaları reddederek, "Bu adam (Fetullah Gülen) sahtekardır. Ömür boyu bildiğim rotada yürüdüm. Adaletin işlemesini istiyorum. Türkiye sevdalısıyım. Beni bu ülkeden kovsanız dahi gidecek yerim yok. Mezar yerimi dahi burada Etiler'de aldım. Kaçmadım, kaçmam da. Babam hasta, tedavisinde yanında olmama ihtiyacı var. Gemilerim aylardır limanlarda bekliyor. Gemi personelim aylardır maaş alamıyor. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum" diye konuştu.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Gurbanoğlu'nu "FETÖ içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Adli kontrol tedbirleri uygulanacak

Sanığın tutuklulukta geçirdiği süre ve aldığı ceza miktarını dikkate alarak tahliyesine karar veren heyet, sanık hakkında "konutu terk etmeme" ve "yurtdışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. 

Gurbanoğlu'nun yakınları ve Azerbaycanlı kalabalık bir grup, tahliye haberi üzerine sevinç gözyaşları döktü. 

Mahsun Kırmızıgül'den açıklama

Grup adliye koridorlarında slogan atarken, Gurbanoğlu'nun duruşmalarını takip eden ve önceki celselerde tanık olarak ifadesine başvurulan sanatçı Mahsun Kırmızıgül, ev hapsi kararının fazla olduğunu belirterek, sanığın haksız yere yargılandığını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mubariz Mansimov Gurbanoğlu'nun, FETÖ kapsamında "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gülen'in yanına baskıyla gitmiş

Sözcü'de yer alan habere göre; Gurbanoğlu geçtiğimiz eylül ayında yaptığı savunmada Pensilvanya’ya FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yanına iki kez gittiğini söyleyerek ilk gidişinin bir iş gezisinde gerçekleştiğini ve kendisinin gitmek istememesine rağmen çevresindekilerin baskılarıyla gitmek zorunda kaldığını öne sürmüştü..

İkinci görüşmenin de Mehmet Ağar’ın isteği üzerine Ağar ile birlikte yaptıklarını söyleyen Gurbanoğlu, ziyaretlerin birinde kendisine tespih hediye edildiğini anlatmıştı.

Azerbaycan kökenli Mubariz Mansimov, 1998 yılında Türkiye'ye yerleşti. 2007 yılında ‘Gurbanoğlu' soyadını da alarak Türk vatandaşlığına geçti. Türkiye merkezli Palmali Grubun başkanı olan Gurbanoğlu, 2014'te Türkiye'nin en zengin 10 iş insanı arasında yer aldı.

Sahip olduğu gemi filosuyla petrol, kimyasal madde ve yük taşımacılığı yapan Mübariz Mansimov Gurbanoğlu, 2015 yılında da Forbes'ın dünyanın en zengin 500 iş insanı listesine de girdi.

 

 

 

AA, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU