ABD Başkan Yardımcısı Harris'ten Netanyahu'ya: İsrail'in güvenliğine koşulsuz taahhüt sürüyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki ismin, İran'ın nükleer programı ve "tehlikeli bölgesel davranışları" da dahil yakın işbirliği konusunda mutabık kaldığı belirtildi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki işbirliğini vurguladı.  

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Harris ve Netanyahu yaptıkları telefon görüşmesinde, İsrail ve ABD arasındaki ortaklığı ele aldı.

Harris'in, ABD'nin İsrail'in güvenliğine "koşulsuz taahhüdünün" sürdüğünün altının çizildiği açıklamada, "Harris, İsrail'in son dönemde Arap ve Müslüman dünyadaki ülkeler ile yaptığı normalleşme anlaşmalarına güçlü desteğini dile getirdi ve İsrail ve Filistinlerin güvenliği, barışı ve huzuru artırmanın önemini vurguladı" ifadesini kullanıldı. 

İki ismin, İran'ın nükleer programı ve "tehlikeli bölgesel davranışları" da dahil bölgesel güvenlik konularında iş birliği ve ortaklık konusunda yakın işbirliği konusunda mutabık kaldığına işaret edilen açıklamada, iki ülke arasında bilimsel işbirliği ve Kovid-19'u kontrol altına alma konularının da öneminin vurgulandığı aktarıldı. 

Açıklamada, "Harris ve Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli personel konusunda yargılama girişimlerine karşı duruşunu da belirtti" bilgisi paylaşıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin soruşturma kararına tepkiler

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail'in Filistin topraklarında savaş suçu işlemesi ile ilgili resmi soruşturmanın başladığını duyurmuştu.

Filistin yönetimi soruşturmayı memnuniyetle karşılarken, soruşturmanın hızlı şekilde sonuçlandırılması çağrısı yapmıştı.

Netanyahu ise yaptığı yazılı açıklamada, UCM Başsavcısı Bensouda'nın kararının "antisemitik" ve "iki yüzlü" olduğunu ileri sürerek, UCM'yi taraflı olmakla suçlamıştı.

Netanyahu, "Doğrular için savaşmaya devam edeceğiz ve bu kararı iptal ettireceğiz" ifadesini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, UCM'nin dün açtığını duyurduğu soruşturmaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı ve kararı kabul etmediklerini bildirmişti.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU